Høyteknologiske overflatebehandlinger kan kickstarte norsk-dansk samarbeide om grønn teknologi
Grønn omstilling og nye forretningsmuligheter peker på et behov for ny viten og teknologi. Her kan det være en stor fordel å involvere forskningsinstituttene, som finnes i både Norge og Danmark, og som er eksistensberettiget nettopp ved å utnytte den seneste viten og teknologi for å skape verdi for industrien. I Danmark står Teknologisk Institut klar til å bakke opp om et økt nordisk samarbeide, og man ser noen helt konkrete muligheter for å bidra til den grønne omstillingen med bl.a. høyteknologiske metalbaserte PVD (Physical Vapor Deposition) belegninger.
Ikke så godt utbredt i Norge
- Ved Teknologisk Institut tilbyr vi noen teknologier som ikke er så godt utbredt i Norge. Vi vil for for eksempel kunne være leverandører av en lange rekke overflateløsninger – både standard tribologiske behandlinger for slitestyrke, friksjon og smøring, og for utvikling av nye coatings til unike problemstillinger innenfor f.eks. power-to-x, batterier, sprøytestøpning, offshore og medico, forteller Mette Schmøkel, Senterdirektør på Teknologisk Institut.
Ser man for eksempel på medico industrien, så benytter den seg i stor grad av sprøytestøpning til forskjellige produkter. I Danmark har man lang tradisjon for sprøytestøpning av høy kvalitet, og Teknologisk Institut hjelper en rekke danske bedrifter med overflateløsninger av både velprøvde og nye belegninger til verktøyene som brukes til støpningen.
- Med en overflatebelegning på verktøyene kan man produsere med bedre slipp, kortere syklusutider, mindre spill og lenger verktøyslevetid. Det taler direkte inn i den grønne omstilling man gjerne vil gjennomføre, sier Henrik Horup Reitz, seniorspesialist i overflatebelegninger på Teknologisk Institut.
Potensiale i en lange rekke industrier
Utover sprøytestøpning kan høyteknologiske overflatebehandlinger, som PVD belegninger og plasmanitrering, med stor fordel benyttes på andre fremstillingsverktøyer og også gi stor verdi til produksjonsindustrien, forsvarsindustrien, offshoreindustrien og kanskje viktigst, de grønne energiindustrier.
Foto: Teknologisk Institut
I forhold til spesifikt grønne løsninger har både Norge og Danmark store ambisjoner innenfor bruken av hydrogen og bærekraftige brensler til f.eks. maritim industri. Men, krevende miljøer skaper utfordringer for optimal og langvarig drift, f.eks. i elektrolyseceller og brenselceller, med aggressiv kjemi, høyt trykk, høye temperaturer og ulike typer gasser. Her kan PVD belegninger være med å øke materialers holdbarhet og gi bedre barriereegenskaper, men også benyttes til å utvikle nye aktive grenseflatematerialer.
Ny viten skaper grobunn for styrket samarbeide
«Ved å arbeide mer på tvers av landegrensene får begge land styrket kompetanser til å støtte industriell produksjon, spesielt rundt nye krevende løsninger for den grønne omstilling. Her kan de vitenstunge forskningsinstituttene spille den viktig rolle som fasilitator til et sterkere samarbeide mellom danske og norske bedrifter. Ved å starte med spesifikke områder, som f. eks belegninger for verktøy til sprøytestøpning, kan vi være med å gi dette samarbeidet en teknologisk kickstart», sier Mette Schmøkel.
Kilde: Pressemelding fra Teknologisk Institut