23948sdkhjf

Doggerbank har begynt å produsere – norske leverandører sentrale

Flere norske leverandører har levert til Dogger Bank, inkludert Aibel, Edda Wind, Seaway7, Nordic Steel og VARD.

60 prosent av verdens største havvindpark, som ligger i Storbritannia, har norsk eierskap gjennom Equinor (40 prosent) og Vårgrønn (20 prosent).

Verdens største havvindpark under utbygging, Dogger Bank i Storbritannia, har begynt å produsere strøm for første gang, og markerer en viktig milepæl i utviklingen av havvindindustrien og overgangen til et mer bærekraftig energisystem.

Forsterker Nordsjøens rolle

Dogger Bank forsterker Nordsjøens nye rolle som Europas fornybare kraftverk og som sentrum for en verdensledende forsyningskjede for havvind.

Ikke bare er eierandelen i Doggerbank 60 prosent norsk, men flere viktige og større norske leverandører har bidratt. Dette gjelder blant annet Aibel, Edda Wind, Seaway7, Nordic Steel og VARD.

Dogger Bank havvindpark på 3.6 GW bygges i Nordsjøen i tre faser på 1.2 GW, kjent som Dogger Bank A, B og C. Strøm fra den første havvindturbinen på Dogger Bank A har blitt overført til Storbritannias strømnett for første gang via Dogger Banks høyspente likestrømsoverføringssystem (HVDC), noe som markerte første bruk av HVDC-teknologi for en britisk havvindpark.

Nok til seks millioner hjem

Når prosjektet når full kapasitet på 3.6 GW vil det være i stand til å produsere nok fornybar energi til å forsyne seks millioner hjem med strøm årlig.

Prosjektet utvikles og bygges av britiske SSE Renewables i en joint venture med norske Equinor og Vårgrønn.

- Milepælen med Dogger Banks første kraftproduksjon viser at havvind er klar til å drive Europas energiomstilling. Vi i Vårgrønn tar nå med oss vår erfaring fra Dogger Bank inn i våre andre prosjekter. Dogger Bank har spesielt mange likhetstrekk med Sørlige Nordsjø II-prosjektet i Norge, hvor Vårgrønn er prosjektleder for Brigg Vind-konsortiet. På Utsira Nord viderefører vi vårt samarbeid med Equinor fra Dogger Bank. Her har vi ambisjon om å levere flytende havvind, som det eneste helnorske konsortiet, sier adm. dir. i Vårgrønn, Olav Hetland.

Han sier videre at prosjektet har bidratt til å bygge industri og skape lokale arbeidsplasser og vil fortsette å gjøre det i flere 10-iår.

- Å maksimere disse positive lokale ringvirkningene av havvindprosjekter er avgjørende for å opprettholde sterk støtte til havvind og energiomstillingen.

Knutepunkt for havvind

- Et gigantisk fornybarprosjekt som Dogger Bank vil utgjøre et industrielt knutepunkt for havvind i Nordsjøen. I Equinor kommer vi til å bruke erfaringene fra både utviklingen og fremtidig drift av Dogger Bank i arbeidet med å utvikle havvind i Norge. Vår målsetting er at utbygging av havvind i Norge, som i Storbritannia, skal tilføre ny fornybar energi, skape nye arbeidsplasser og bidra til å kutte utslipp, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor.

 

 

Kilde: Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11