Hydro høster anerkjennelse for banebrytende aluminiumteknologi under klimatoppmøtet
Samtidig har prosjektet nådd en ny milepæl med beslutningen om å bygge et testanlegg i Porsgrunn der målet er å produsere de første prøvene med aluminium innen 2025.
– Vi leder an for å fjerne klimautslippene i aluminiumproduksjonen. Denne kåringen er en viktig anerkjennelse av innsatsen vår for å utvikle teknologi som kan bli det største som har hendt i aluminiumproduksjonen siden oppfinnelsen av Hall-Héroult-prosessen i 1886, sier konsernsjef Hilde Merete Aasheim, som presenterte prosjektet i Dubai under COP28.
Oksygen i stedet for CO2
Utviklingen av HalZero er del av Hydros teknologiveikart for å kutte CO2-utslipp i aluminiumproduksjonen. Eksisterende teknologi slipper ut CO2 som en uunngåelig del av elektrolyseprosessen. Metoden som Hydro nå utvikler slipper ut oksygen istedenfor CO2. Hvis Hydro lykkes med satsingen kan HalZero tas i bruk i nye aluminiumsverk i hele verden og bidra til å dekarbonisere en utslippsintensiv sektor. Aluminiumproduksjon står i dag for to prosent av verdens samlede klimautslipp.
Byggestart i Porsgrunn
Hydro har tatt beslutningen om å bygge et testanlegg for HalZero på Herøya i Porsgrunn og med det nådd en ny milepæl i prosjektet. På Herøya skal teamet av kompetente teknologer jobbe videre med å modne de forskjellige stegene i prosessen. Ambisjonen er å produsere de første prøvene med aluminium i 2025 og pilotvolumer i industriell skala innen 2030 som forberedelse til å ta HalZero i bruk i ny smelteverkskapasitet.
Parallelt jobber Hydro med å utvikle karbonfangst og -lagring for eksisterende smelteverk, samtidig som det jobbes med å øke bruken av fornybar kraft og testing av grønt hydrogen i hele verdikjeden.
– Veien mot aluminium med null utslipp er lang, men vi har gjort store fremskritt de siste tre tiårene. Vi har lykkes med å redusere CO2-utslippene ved norske aluminiumsverk med 55 prosent siden 1990, samtidig som produksjonen av aluminium er doblet. Testanlegget for HalZero er enda et skritt på veien mot null, sier Aasheim.
Dekarbonisering under COP28
«Energy Transition Changemakers» er et initiativ under COP-formannskapet til De forente arabiske emirater som har til hensikt å stimulere næringslivet til å satse på innovative og skalerbare dekarboniseringsprosjekter. Hydro er ett av selskapene som er valgt ut til å vise frem løsninger som kan bidra til å redusere utslipp av klimagasser og få fortgang i det grønne skiftet i karbonintensiv industri.
Hydro og andre norske industriselskaper utgjør Norges offisielle næringslivsdelegasjon som er med til klimakonferansen for å vise frem norske grønne løsninger.
Changemaker: Hydro-sjef Hilde Merete Aasheim med trofeet som viser at Hydro ble kåret til «Energy Transition Changemaker» under klimatoppmøtet i Dubai. Foto: Hydro
– Jeg gratulerer Hydro med denne anerkjennelsen som «Energy Transition Changemaker». Dette er ikke bare en anerkjennelse av betydningen til HalZero-prosjektet, men demonstrerer også hvordan ledende norske selskaper går i bresjen for å tilby karbonnøytrale løsninger til det grønne skiftet, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge.
Om HalZero:
HalZero-teknologien er basert på å konvertere alumina til aluminiumklorid før elektrolyse. Klorin og karbon holdes i et lukket kretsløp slik at CO2-utslipp unngås. Det eneste som slippes ut er oksygen. HalZero vil derfor kunne dekarbonisere aluminiumproduksjonen ved å eliminere utslipp både fra elektrolyse og anodebaking.
Hydro produserer allerede primæraluminium med et karbonfotavtrykk på under 4 kilo CO2-ekvivalenter per kilo aluminium, under en fjerdedel av verdensgjennomsnittet på 16,7 kilo. Innen 2030 skal selskapet redusere utslippene med ytterligere 30 prosent i verdikjeden og levere de første pilotvolumene med aluminium basert på utslippsfri produksjonsteknologi.
Hydro har forpliktet seg til å lede an i det grønne skiftet i aluminiumproduksjonen med mål om å produsere helt utslippsfritt innen 2050.
Kilde: Pressemelding fra Hydro