23948sdkhjf

Kan åpne ikonisk Høyanger-trapp med skrapmetall fra Hydro og Sapa

I 2021 ble den ikoniske K1-trappa i Høyanger stengt. Håpet er at man i løpet av 2025 endelig kan slippe folk opp igjen fjellsiden – i ei ny trapp som selvsagt skal lages av resirkulert aluminium fra Høyanger.

–Tanken er at Hydro Recycling, som er nyoppstartet, skal sende skrapmetall til vår underleverandør Sapa, som igjen skal omforme det til profiler som skal brukes i trappa. Totalt blir det 30-35 tonn, sier Jonny Manseth fra Hydro.

Landemerke

Den velkjente trappa rett ovenfor Hydro-anlegget er et landemerke i Høyanger. Dessverre et stengt landemerke som er omkranset av mye skog, men heldigvis er det gode ting på gang.

– Dette prosjektet har vi jobbet lenge med, og vi har hatt både opp- og nedturer. Denne tildelingen betyr særs mye for prosjektet, sier Petter Sortland, styreleder i Stifttelsen K1 Høyanger.

Tildelingen han sikter til er at K1 er tildelt to millioner kroner i gave fra Sparebankstiftinga Sogn og Fjordane. Disse pengene kommer fra overskuddet til Sparebanken Sogn og Fjordane.

– Vi håper at bidraget gjør til at prosjektet med den nye trappa nå blir realisert. At dette igjen blir noe som både Høyanger-folket og tilreisende kan bruke. Det er sårt savnet blant lokalbefolkningen her, så dette er vel fortjent, sier Siv Elisabeth Bjørkehaug, kunderådgiver i Sparebanken Sogn og Fjordane i Høyanger, og som fikk æren av å dele ut sjekken.

Håper på 2025

Nedturen Sortland sikter til tidligere i artikkelen var da Statkraft i 2021 stengte anlegget, men i fjor kom gladmeldingen om at Statkraft har bevilget 20 millioner kroner til modernisering av trappa. Og under seansen mandag der Bjørkehaug informerte om gaven fra bankoverskuddet, fulgte Jonny Manseth frå Hydro opp med at målet er at den nye trappa skal lages av resirkulert aluminium fra Høyanger.

– Vi tenker at det vil vi gi som en gave. Tanken er at Hydro Recycling, som er nyoppstartet, skal sende skrapmetall til vår underleverandør Sapa, som igjen skal omforme det til profiler som skal brukes i trappa. Totalt blir det 30-35 tonn, sier Manseth.

Prosjektet med ny trapp har med andre ord bra med vind i seilene om dagen, og ifølge prosjektleder Birgitta Hagen Kyrkjebø har de et håp om at 2025 blir året der hengelåsen på utsiden av trappa blir låst opp.

– Dette hjelper kjempegodt på! Vi er utrolig glade. Nå er vi på god vei til å klare finansieringen, sier Hagen Kyrkjebø, som legger til at de nå skal i gang med å jobbe med sponsoravtaler elles i næringslivet.

Moderne – men skal bevare historien

Historien til K1-trappa går over 100 år tilbake i tid, og selv om trappa skal skiftes ut, er de opptatt av at industrihistorien skal tas vare på.

– For Høyanger-samfunnet, ung og gammal, så handler dette om identitet, sier styreleder Sortland, som også er ordfører i kommunen.

I prosjektet har de fått hjelp av Christina Kvamme i arkitektfirmaet Xform i Førde, som kom med ideen om å både bevare, men også fornye.

– Det nye trappeanlegg skal bli et reiselivsfyrtårn her i Høyanger, det er målet. En turistattraksjon som underveis i løypa skal vise fram mye av industrihistorien i Høyanger.

Det sier prosjektleder Hagen Kyrkjebø, som sammen med resten av K1-stiftelsen aldri har vært nærmere en realisering av det de har jobbet så hardt for.

Kilde: Sparebanken Sogn og Fjordane

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093