Equinor: Hastigheten og omfanget av energiomstillingen må øke
Dette vil igjen påvirke globale energimarkeder og fremdriften i energiomstillingen.
Hastigheten og omfanget av energiomstillingen må øke for å nå 1,5-gradersambisjonen, mener Equinor.
Energy Perspectives 2024, en uavhengig energiscenarioanalyse utarbeidet av analytikere i Equinor, inneholder to scenarier for fremtiden til globale energimarkeder: Walls and Bridges.
Global utvikling har bremset det grønne skiftet
Forskjellen mellom dem viser kontrasten mellom det nåværende tempoet i energiomstillingen (Walls) og de raske, radikale endringene som trengs for å oppfylle 1,5°C-ambisjonen i Parisavtalen (Bridges).
– Til tross for enkelte regioners iherdige søkelys på energiomstilling, både gjennom stimulanser og regulering, har den globale utviklingen de siste årene gjort utfordringene med å levere på 1,5°C-ambisjonen større, sier Eirik Wærness, sjeføkonom i Equinor.
Forsterkede geopolitiske konflikter og kriger har gjort energiomstillingen mer fragmentert, og positiv utvikling blir i mange tilfeller oppveid av negative.
Bedret energiforsyning
– Til tross for kortsiktige tilbakeslag, peker de langsiktige signalene klart i retning av betydelig energiomstilling og avkarbonisering, men veggene har blitt tykkere og broene smalere, og det øker usikkerheten om hastigheten og omfanget av avkarboniseringen mot 2050 og videre, fortsetter Wærness.
Etter noen år med en stram energiforsyningssituasjon, spesielt i Europa, ser det nå bedre ut. Energiforsyningssikkerhet og rimelige energipriser blir prioritert, og har til og med bidratt til å akselerere omstillingen i enkelte sektorer.
Likevel har både industrialiserte og fremvoksende økonomier sett behovet for å prioritere annerledes i bakkant av en energikrise, samtidig som man håndterer et høyere nivå av geopolitisk konflikt.
– Energy Perspectives gir viktig innsikt i utfallsrommet vi må vurdere når vi balanserer våre strategiske prioriteringer i energiomstillingen, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor.
Viser mulige framtidige veier for energisystemet
Årets rapport inneholder en oppdatert versjon av Walls-scenariet, samtidig som det opprettholder referansescenarioet Bridges som skissert i 2023-utsiktene. Energy Perspectives prøver ikke å forutsi fremtiden, men viser mulige fremtidige veier for det globale energisystemet basert på valgene verden tar, og er en plattform for debatt og informert beslutningstaking.
Kilde: Pressemelding fra Equinor