23948sdkhjf

SSB: Kraftig byks i metallprisene

Prisene på metall steg kraftig i mai, som med dette er den fjerde måneden på rad med prisoppgang.

Også sjømatprisene nådde nye høyder denne måneden. 

Dette er to av flere eksempler på at eksportrettet industri har fått betre betalt for varene sine i det siste.

Økte med 04 %

Prisene norsk industri fikk for varene sine økte med 0,4 prosent fra april til mai, det viser tall fra Produsentprisindeksen (PPI), skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Prisene på industrivarer Norge eksporterer til utlandet fortsatte å stige for tredje måned på rad, men prisoppgangen var vesentlig svakere enn forrige måned.

– Norsk eksportrettet industri får fortsatt godt betalt for varene sine. En svak norsk krone bidrar. Økte internasjonale priser på viktige norske eksportvarer som metall og sjømat har også medvirket til dette, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i SSB.

Sterk prisoppgang på metall

En av industrinæringene som dro industriprisene mye opp i mai var metallindustrien, der prisene steg med 5,7 prosent. Prisoppgangen var ganske lik både på varer solgt i Norge og til utlandet. Vi ser også prisøkning på tvers av ulike typer metall, skriver SSB videre.

Det er de ikke-jernholdige metallene som drar prisene mest opp, etterfulgt av jern og stål, undernæringer som i stor grad blir påvirket av internasjonale priser.

Dersom man ser bort i fra metallindustrien, så var det en liten nedgang i industriprisene totalt sett fra april til mai.

Ny prisoppgang på sjømat

I næringsmiddelindustrien holdt prisveksten fram for femte måned på rad, opp 0,5 prosent i mai. Igjen var det sjømat som bidro mest til prisveksten.

– Prisene på spesielt eksportert sjømat har skutt i været de siste månedene, sier Kristiansen.

Det var prisoppgang for de fleste fiskekategoriene i mai, der spesielt ulike typer klippfisk hadde en bred prisoppgang.

Fra desember i fjor til mai i år steg prisene på sjømat solgt til utlandet med rundt 12 prosent, mens prisveksten var på rundt 5 prosent til det norske markedet.

Fortsatt sterkest prisvekst på eksporterte industrivarer

Norske eksportbedrifter hadde en sterk prisvekst fra midten av 2021 til midten av 2022, etterfulgt av en lengre periode med en fallende pristrend. Med noen unntak har prisene steget sammenhengende siden august 2023 og fram til mai i år, med til sammen litt over 9 prosent over denne perioden.

Norske eksportbedrifter får som regel betalt for varene sine i euro eller dollar. Når kronen svekkes mot utanlandsk valuta får eksportørene flere kroner for hver euro eller dollar, og målt i norske kroner øker dermed eksportprisene.

Kronesvekkelsen har helt klart påverket eksportprisene i en viss grad fra august i fjor til mai i år, men kan ikke alene forklare den totale prisoppgangen på eksporterte industrivarer i PPI.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078