23948sdkhjf

Framo fikk millionbot av Arbeidstilsynet

Pumpesystem-bedriften Framo på Fusa går så det suser, men en bot på en million kroner fra Arbeidstilsynet er et skår i gleden.

I fjor fikk Framo et overskudd på 211 millioner kroner, og bestillingene som kommer inn viser at bedriften får nok å gjøre de nærmeste årene.

490 ansatte

- Vi er sikret mye godt arbeid i årene som kommer, sier daglig leder Beng Holme til Bergensavisen (BA). Bare det siste året har Framo, som produserer pumpesystemer til mellom 100 og 150 tankskip i året, ansatt 90 nye medarbeidere. Til sammen er det 490 ansatte ved bedriften.  

I tillegg til pumpesystem til tankskip, produserer de også pumpesystem til offshore og akva/marin.

Men det er ett skår i gleden over de gode økonomiske tallene. Arbeidstilsynet har nemlig vært på besøk ved fabrikken på Fusa utenfor Bergen. Og det de fant var brudd som de syntes var så alvorlig at bedriften fikk en bot på mer enn million kroner.

Se hva Arbeidstilsynet fant under besøket på Framo-fabrikken nederst i artikkelen.

- Burde ikke skjedd

- Disse bruddene på Arbeidsmiljøloven burde ikke skjedd. Vi skulle vært i forkant og innenfor lover og regler. Nå må vi gjøre de nødvendige endringene for å sikre at vi er innenfor lovverket, sier Holme til til BA. Han forsikrer at de har lagt ned mye arbeid slik at det ikke skal skje noe liknende igjen.

- De ansattes velvære er det viktigste for bedriften, sier han.

Likevel er BA kjent med at flere ansatte har hevdet overfor Arbeidstilsynet at helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet har blitt nedprioritert i bedriften. Han forsikrer på nytt at HMS-arbeidet står helt sentralt i bedriften, og sånn har det alltid vært, og slik er det nå.

- Så kan det være at det kan ha vært enkelttilfeller hvor enkeltpersoner har oppfattet at det ble nedprioritert, legger han til.

Avisa skriver at det blant annet er blitt ansatt en ny HMS-leder i Framo-konsernet i år. De har også endret rutinene for overtidsarbeid og hvordan det jobbes i arbeidsmiljøutvalget.

Alvorlige avvik

Arbeidstilsynet ser på sin side avvikene som ble avdekket ved de to besøkene som alvorlige.

– Vi ser alvorlig på at Framo ikke har hatt tilstrekkelig oversikt over den kjemiske eksponeringen som arbeidstakerne er blitt utsatt for, sier Kjersti Marie Gjerd, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.

Tilsynet er mest opptatt av avvikene blir rettet opp i.

Dette er hva Arbeidstilsynet avdekket ved sine to tilsyn hos Framo:

-Det ble målt uakseptable verdier av metaller i sveiserøyk.

-Ifølge vernetjenesten ble HMS-arbeidet nedprioritert.

-Flere hovedverneombud i Framo-konsernet sa at de ble presset til å bruke mindre tid på verneombudsarbeidet og heller jobbe i produksjonen, til tross for at de strever med å få utført alle oppgavene som verneombud.

-Det var ikke gode nok kartlegginger for å vurdere eksponeringen av kjemikalier hos arbeiderne.

-Både tidligere tilsyn og bedriftshelsetjenesten hadde foreslått ulike tiltak for å hindre kjemisk eksponering, men flere av de foreslåtte tiltakene fremsto uavklarte ved Arbeidstilsynets tilsyn.

-Det var flere rapporter om at arbeidstakere ikke sikret seg godt nok, for eksempel ikke benyttet verneutstyr på riktig måte.

-Våren 2022 ble det åtte ganger meldt fra om at ansatte jobbet over lovens rammer for overtid.

-Bedriftshelsetjenesten manglet en yrkeshygieniker, som er en kompetanse de er pålagt å ha.

Kilde: Bergensavisen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078