23948sdkhjf

SE VIDEO: Ny teknologi hindrer rust på ankerfestekjettinger

Rust på ankerfestekjettinger til store og permanent installerte skip – som FSPO’er – er og har alltid vært et stort og dyrt problem innen olje og gass. Imenco mener de nå har funnet løsningen på denne utfordringen.

Løsningen heter Pacu, og er utviklet av Imenco Corrosion Technology (ICT), som er ett av selskapene i Imenco-gruppen.

I Brasil har to FSPO’er nylig nylig «slitt seg» som følge av rust på ankerfestekjettingen fra skipene og ned til havbunnen. Denne slags brudd er relativ vanlig – fordi det historisk sett ikke har eksistert noen pålitelig løsning til å forhindre rust-utviklingen på ankerfestekjettinger (eng: mooring-chains).

Funnet løsning

Korrosjon på slike kjettinger er et større problem i varmere strøk som Afrika, Asia og Sør-Amerika, og Imenco har imidlertid funnet en løsning på dette problemet.


- Vi har utviklet en teknologi bestående av Imencos klypesystem, «Piranha», og offeranode spesial-designet for hver aktuell kjetting. Vi designer og tilpasser løsningen til den levetid som vår kunde ønsker. Løsningen minimerer korrosjonen på slike kjettinger, og forlenger dermed også kjettingens levetid’, sier VP salg- og marked Ajmal Moruwat hos Haugesundsbedriften ICT.

Produktet er blitt svært godt mottatt hos aktuelle kunder verden over, som for eksempel Petrobas, som er Brasils største oljeselskap.

Og det var nettopp i Brasil at to ulike FSPO’er i løpet av en kortere tidsperiode nå nylig fikk brudd på sine ankerfestekjettinger grunnet rust.

Imenco

Full korrosjonsbeskyttelse

- Vårt produkt, Pacu, har en unikt utviklet anode (aluminium og sink-legering) som "ofrer seg selv" for dermed å gi full korrosjonsbeskyttelse til hele kjettingen i sjøen, forklarer Moruwat.

-Enkelt forklart beskyttes kjettingen mot rustangrep. Det gjør at de "permanent fortøyde" skipene unngår uplanlagte brudd og behov for utskiftning av kjetting. Kostnadsbesparelsene er enorme. Utskiftning av kjetting "på lokasjon" er en kompleks og omfattende maritim operasjon – som oftest involverer to til tre support-skip som må jobbe i lag. Og dertil kommer selve innkjøpet, fabrikasjon og transport av ny kjetting. Alt dette er veldig dyrt og forurensende, sier Moruwat.

Og med Pacu kan langt de fleste av disse uplanlgte hendelser unngås. Og "business casen" er faktisk enda bedre enn det. Ofte må olje- og gass-produksjonen på FPSOen midlertidig stanses ("dis-connectes"’) som følge av kjetting-brudd, og det er ikke uvanlig av kjetting-skader medfører at FPSOen må inn til verft (for eksempel for å få oppgradert koblingspunkter slik at kjetting med større diameter kan installeres).

Mange fordeler

- Så denne nyvinningen fra Imenco reduserer altså også (risikoen for) nedetiden for fartøyet. Og Pacu™ kan relativt enkelt festes på kjettingen ved hjelp av en ROV mens skipet er ute på havet, fortsetter Moruwat.

Overflatebehandling av kjetting i sjøen er ikke holdbart, fordi elementene er bevegelige og overflatebehandling ville blitt slitt ut i de bevegelige områdene samt av sjøen i seg selv, men Pacu er effektiv og holdbar med sin unike offeranode og festeanordning (klype), kan Imenco bekrefte.

- Offeranoden er vanligvis laget av metaller som sink, magnesium eller aluminium. Disse metallene brukes i korrosjonsbeskyttelse fordi de er mer elektropositive enn stålet eller metallet de beskytter. Offeranodene ofrer seg selv ved å erodere og derved gi metalstrukturene de er festnet til korrosjonsbeskyttelse i sjøen, sier Moruwat.

- Man kan se på Pacu som en "medisin mot korrosjon", noe som fører til langt lengre levetid for kjettingen, legger han til.

- Hvor mange slike anoder vil det være behov for på en kjettinglengde?

- Vi designer Pacu til hver enkelt kjetting. Typisk vil en Pacu skulle festes til hver 15. eller 17. kjettinglink – for å gi og sikre full korrosjonsbeskyttelse igjennom hele kjettingen. Da vil man være godt beskyttet mot korrosjonsangrep på selve kjettingen. Vår løsning gir fin mulighet for å beskytte hele kjettingenheten i sjøen, og ikke bare deler av kjettingen, svarer Moruwat videre.

- Hvordan får man festet disse anodene uten at fartøyet må til land?

-Jo, det gjøres ved ROV (ubemannet ubåt – red. anm.). En kurv eller et hyllesystem med et visst antall Pacu blir senket ned i vannet med kran, og undervannroboten (ROVen) plukker Pacu ut en om gangen og fester dem til kjettingen med bruk av et relativ simpelt festeverktøy (torq-tool) som vi har utviklet, forklarer Moruwat.

- Med vår løsning vil det ikke være samme behov for utskifting av kjetting som man ser i dag uten Pacu, sier Ajmal Moruwat avslutningsvis.


Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063