23948sdkhjf

Hydro Karmøy satser på kortreist biogass

Ved å erstatte naturgass med biogass skal Hydro kutte klimautslippene fra produksjonen av aluminium på Karmøy.

Nå har Hydro inngått en intensjonsavtale med det norske selskapet Vireo AS om å etablere et anlegg for biogass i tilknytning til aluminiumsverket.

Råvarene skal hentes fra nærområdet.

Vil kutte utslipp

Noen deler av aluminiumsproduksjonen krever så høye temperaturer at Hydro og andre produsenter tradisjonelt har vært nødt til å bruke naturgass, en fossil energikilde. Derfor satser Hydro på biometan som én av flere løsninger for å kutte utslipp av klimagasser fra prosesser som vanskelig kan elektrifiseres.

Biogassprosjektet på Karmøy støtter opp under Hydros bærekraftstrategi som også innebærer å bidra til verdiskaping og sysselsetting for levende lokalsamfunn.

– Vi er glade for å ha landet denne avtalen med en partner som skal hjelpe oss med å bytte ut naturgass med en kortreist og bærekraftig bioressurs. Ikke bare skal det bidra til å kutte utslipp, men det er også bra at bøndene i nærområdet bokstavelig talt kan bidra til å gi gass i klima­satsningene våre, sier Arne-Martin Kjærland, fabrikksjef ved Hydro Karmøy.

Lokale bønder med på laget

Lokal tilgang på husdyrgjødsel er en helt nødvendig forutsetning for å sikre lønnsomheten i prosjektet og dekke Hydros behov for gass. Kartlegging av råvarestrømmene med innspill fra lokale bønder har derfor vært viktig for å utrede grunnlaget for anlegget og en forutsetning for signeringen av intensjons­avtalen med Vireo. ­

– Vi ser på dette som en stor tillitserklæring fra Hydro og håper at kompetansen vår innen biogass kan bidra til at Hydro og landbruket på Haugalandet setter et godt eksempel for sirkulærøkonomisk samarbeid. Biogassanlegget vil ta inn råstoff også fra andre næringer som vil ta del i grønn energiproduksjon. Vi gleder oss til å modne prosjektet videre i samarbeid med Hydro og landbruket i området, sier Reinhard Lund-Mikkelson, administrerende direktør i Vireo.

Arbeidet med å erstatte naturgass med utslippsfrie energikilder er en del av teknologiprogrammet i Hydro som skal gjøre det mulig å nå målet om null CO2-utslipp i aluminiumsproduksjonen innen 2050.

Forventning fra kundene

– Vi leverer aluminium til noen av de mest krevende kundene i Europa. De ser verdien i at Hydro produserer aluminium basert på fornybar energi og med et CO2-fotavtrykk på rundt en fjerdedel av verdensgjennomsnittet. Samtidig er det en forventning om at vi fjerner de siste CO2-utslippene som fortsatt kommer fra produksjonsprosessene våre. Det er en utfordring vi tar på største alvor og som vi jobber hardt for å løse, sier Kjærland.

Hydro og Vireo vil nå jobbe videre med planleggingen av biogassanlegget med sikte på en endelig investeringsbeslutning og byggestart i 2025.

Kilde: Pressemelding fra Hydro

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062