Finansierer oppgradering av Deep-Sea ROV
Oppgraderingen er viktig for å forlenge systemenes levetid, tilføre viktig ny funksjonalitet og forbedre driftseffektiviteten.
Det fjernstyrte kjøretøyet (ROV) Ægir 6000 har vært et avgjørende verktøy på tvers av ulike marine disipliner, inkludert geologi, geofysikk, biologi, mikrobiologi og oseanografi.
På 5000 meter dyp
Den har gjort totalt 650 dykk og utforsket dybder fra 100 til 5000 meter.
– Det er gode nyheter at Norges forskningsråd har tildelt midler til oppgradering av denne eneste og viktige forskningsinfrastrukturen, sier Jon Hellevang FoU-sjef i GCE Ocean Technology.
En oppgradering for det kommende 10-året
Ægir ble første gang satt i tjeneste i 2015 og var engasjert i misjon i cirka 150 dager i året i gjennomsnitt.
En oppgradering av ROV og tilhørende infrastruktur er nå nødvendig for å utvide dens muligheter og sikre den fortsatt drift med ekstraordinær pålitelighet.
ROV-en ble finansiert av Norges forskningsråds forskningsinfrastrukturprogram i 2014. Prosjektet har søkt om om lag 67 millioner kroner til oppgraderingen, med Universitetet i Bergen som prosjekteier og Havforskningsinstituttet som partner.
- Tverrfaglig samarbeid viktig
GCE Ocean Technology har støttet prosjektet, og denne oppgraderingen var en av hovedanbefalingene i vår rapport «Seabed minerals – Test infrastructure» som ble overlevert det norske energidepartementet i fjor.
– Toppmoderne infrastruktur og tett tverrfaglig samarbeid vil være viktig for å fremme dyphavsforskningen i årene som kommer. Dette prosjektet vil være viktig for å bidra til å videreføre og utvide denne viktige forskningsaktiviteten, avslutter Hellevang.
Kilde: Pressemelding fra GCE Ocean Technology