23948sdkhjf

Finansierer oppgradering av Deep-Sea ROV

Universitetet i Bergen har fått midler til å oppgradere dyphavs-ROV Ægir 6000.

Oppgraderingen er viktig for å forlenge systemenes levetid, tilføre viktig ny funksjonalitet og forbedre driftseffektiviteten.

Det fjernstyrte kjøretøyet (ROV) Ægir 6000 har vært et avgjørende verktøy på tvers av ulike marine disipliner, inkludert geologi, geofysikk, biologi, mikrobiologi og oseanografi.

På 5000 meter dyp

Den har gjort totalt 650 dykk og utforsket dybder fra 100 til 5000 meter.

– Det er gode nyheter at Norges forskningsråd har tildelt midler til oppgradering av denne eneste og viktige forskningsinfrastrukturen, sier Jon Hellevang FoU-sjef i GCE Ocean Technology.

En oppgradering for det kommende 10-året

Ægir ble første gang satt i tjeneste i 2015 og var engasjert i misjon i cirka 150 dager i året i gjennomsnitt.

En oppgradering av ROV og tilhørende infrastruktur er nå nødvendig for å utvide dens muligheter og sikre den fortsatt drift med ekstraordinær pålitelighet.

ROV-en ble finansiert av Norges forskningsråds forskningsinfrastrukturprogram i 2014. Prosjektet har søkt om om lag 67 millioner kroner til oppgraderingen, med Universitetet i Bergen som prosjekteier og Havforskningsinstituttet som partner.

- Tverrfaglig samarbeid viktig

GCE Ocean Technology har støttet prosjektet, og denne oppgraderingen var en av hovedanbefalingene i vår rapport «Seabed minerals – Test infrastructure» som ble overlevert det norske energidepartementet i fjor.

– Toppmoderne infrastruktur og tett tverrfaglig samarbeid vil være viktig for å fremme dyphavsforskningen i årene som kommer. Dette prosjektet vil være viktig for å bidra til å videreføre og utvide denne viktige forskningsaktiviteten, avslutter Hellevang.

Kilde: Pressemelding fra GCE Ocean Technology

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094