Nominert til Siva-prisen: Revixit bidrar til det grønne skiftet
Siva-prisen deles ut årlig til en liten eller mellomstor bedrift som bidrar til det grønne skiftet.
Prisen blir delt ut i november.
Harstad-bedriften er en av fem bedrifter som nå er nominert.
Henrykt
Daglig leder Tove Albrigtsen i Revixit er henrykt over at bedriften er nominert, og mener at nominasjonen viser at det bedriften jobber med blir lagt merke til og verdsettes.
- Det er kjempespennende å bli nominert, sier hun til iHarstad. Hun er også opptatt av metallet i kablene kan bli gjenvunnet på en bedre måte enn i dag.
– I dag blir det sendt til et smelteverk nedover i Europa. Vi syns det er synd å sende såpass rent kobber og blande det med mindre renere metaller, sier hun, og legger til at de også forsker mye på nye og bedre metoder for gjenvinning.
Kobbernettet
Revixit ble etablert så sent som i 2021, og ideen til bedriften kom Linjeproff. Dette er et selskap som driver med bygging og vedlikehold av telelinjer, og Telenor er en av deres største kunder. Under arbeidet med å fjerne det gamle kobbernettet i Norge kom ideen om gjenvinning av kablene.
– Linjeproff så at det manglet gode løsninger for sluttbehandling av kabler i Nord-Norge og besluttet at de bare fikk gjøre det selv, og etablerte Revixit i Harstad, sier Albrigtsen.
Den daglige lederen er opptatt av flere deler av kablene bør og kan gjenvinnes, og det er plasten hun er mest bekymret for, og sier til iHarstad at hun synes det er ille at plasten fra kabelen går til forbrenning. Hun mener at plasten er av så god kvalitet at det bør være mulig å bruke den på nytt.
Prøveprosjekt med Nexans
– Kablene inneholder også vaselin som vi har utviklet en teknologi som gjør det mulig å tømme fra gamle kabler og bruke det på nytt. Et prøveprosjekt med kabelprodusenten Nexans tester nå ut denne nye teknologien, sier hun.
Revixit driver også mye med forskning, og skulle de vinne Siva-prisen med en pengepremie på 250.000 kroner, vil de bruke pengene på nettopp forskning.
De fire andre finalistene er:
·Avju Solutions AS, Alta: Utvikler teknologi for sanntids overvåking av kraftlinjer som forutsier vedlikeholdsbehov.
·Greenerway AS, Fredrikstad: Har utviklet et fullintegrert system for effektiv utnyttelse av fornybar energi.
·Kitemill AS, Vanse, Farsund: Utvikler neste generasjon vindenergi basert på autonome droner.
·Ragn-Sells Havbruk AS, Rådal, Bergen: Etablerer sirkulære løsninger for havbruksnæringen.
Kilde: iHarstad