23948sdkhjf

Uvdal: Skole trues av nedleggelse, kan få ringvirkning for maskinfabrikk

Den videregående skolen i Numedal trues av nedleggelse på grunn av trang økonomi i Buskerud fylkeskommune.

Dersom den blir nedlagt kan det få negative følger for Uvdal Maskinfabrikk.

Hvorfor? Jo, fordi mer enn halvparten av elevene på Numedal videregående skole tar yrkesfagutdannelse, og skolen har et tett samarbeid med næringslivet i dalen. 

Tar imot lærlinger

En av dem er Uvdal Maskinfabrikk, som tar imot lærlinger fra skolen. Bedriften samarbeid også med skolen i undervisning og programfag, skriver NRK.

En av dem som har lærlingeplass hos fabrikken er Kristian Nørstebø. Han er i bedriften tre dager i uka, og har vanlig skole de to andre dagene. Han utdanner seg til sveiser, og får svært verdifull erfaring ved bedriften, samtidig som Uvdal Maskinfabrikk får tatt inn lærlinger og får rekruttert nye ansatte i en tid hvor det er knapphet på arbeidsplass.

– Hvis skolen blir nedlagt må jeg flytte til Kongsberg, Gol eller en eller annen plass. Det hadde vært veldig kjipt. Jeg har lyst til å bli boende her, sier Nørstebø.

For mange av skolens 134 elever vil en nedleggelse bety en ny skolereisevei på tre timer. Kongsberg eller Ål er nærmeste videregående skole. Elever som NRK har snakket med sier at en nedleggelse også vil kunne føre til en svekkelse av bygda som helhet. Elevene jobber deltid hos det lokale næringslivet i dag, noe de vil ikke få tid til dersom de får en mye lengre reisevei, eller eventuelt må flytte til Kongsberg eller Ål.

- Støvsugd for arbeidskraft

– Hele dalen vil bli støvsugd for aldersgruppen 15 til 25 år. Det vil prege hele dalen. Når ungdommen forsvinner, så forsvinner hele pulsen til hele Numedal. Den blir borte, sier rektor ved skolen, Siri Syvertsen, til NRK.

Ordfører Oddvar Svendsen (Frp) mener at en skolenedleggelse vil være fatalt for hele Numedal, inkludert næringslivet, rekruttering og fremtidig vekst.

Buskerud fylkeskommune skal spare 250 millioner kroner. En rekke sparetiltak er allerede innført, som å kutte i kollektivtilbudet. Det ses nå på om det er mulig å spare penger ved å endre skolestrukturen i fylket, og ett av forslagene som er kommet opp er å legge ned den videregående skolen i Numedal.

Forslaget til fylkesbudsjettet legges fram 4. november.

Kilde: NRK

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062