23948sdkhjf

SSB: Optimisme i leverandørindustrien

Norske industriledere melder om oppgang i samlet produksjon i industrien i årets tredje kvartal.

Veksten drives av høy aktivitet innenfor leverandørindustrien som kan knyttes til de høye olje- og gass-investeringene.

Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB) i sitt Konjunkturbarometer for tredje kvartal 2004.

Bekreftet på OTD

Trenden med gode tider for leverandørindustrien ble bekreftet på nylig avsluttede OTD Energy i Bergen, der optimismen også var stor.

Konjunkturbarometeret viser at samlet industriproduksjon i trejde kvartal økte moderat, men det er bransjemessige forskjeller. Produsentene av innsatsvarer og konsumvarer rapporterer om uendret produksjon. Majoriteten av produsentene av investeringsvarer melder fortsatt om en tydelig oppgang.

Etter en periode på om lag to år med uendret eller svakt fallende industriproduksjon viser vurderingene fra industrilederne vekst i produksjonsvolumet de siste to kvartalene. Veksten drives av høy aktivitet innenfor leverandørindustrien som kan knyttes til de høye olje- og gass-investeringene.

Bygging av skip med lavere veksttakt

Samtidig viser resultatene for næringen bygging av skip og oljeplattformer en lavere veksttakt i produksjonsutviklingen og at ordretilgang er redusert de siste kvartalene.

Ordretilgangen fra både hjemme- og eksportmarkedet var uendret. Den generelle bedømmelsen av utsiktene for fjerde kvartal er positiv for produsenter av alle varetyper.

Industrilederne melder om vekst i den samlede sysselsettingen i 3. kvartal, og det er produsentene av investeringsvarer som står for veksten, mens produsenter av konsumvarer og innsatsvarer melder om uendret sysselsetting.

Positive forventninger til fjerde kvartal

Den generelle bedømmelsen av utsiktene for 4. kvartal er positiv for industrien som helhet. Produsentene av alle varetyper er optimistiske, men produsenter av investeringsvarer er mest positive til det kommende kvartalet.

Industrilederne forventer høyere produksjonsvolum og vekst i gjennomsnittlig sysselsetting i fjerde kvartal, sammenliknet med tredje kvartal. Det forventes oppgang i ordretilgang fra både hjemmemarkedet og eksportmarkedet. Samlet ordrebeholdning forventes også å øke i fjerde kvartal.

Det er produsentene av investeringsvarer som melder om de beste fremtidsutsiktene. De forventer fortsatt tydelig vekst i produksjon og sysselsetting, samt vekst i ordretilgang fra begge markeder og oppgang i samlet ordrebeholdning.

Tilgang på arbeidskraft begrenser produksjonen

Andelen som melder at «etterspørsel og konkurranse» begrenser produksjonen er fortsatt relativt høy, men har falt litt sammenliknet med andelen i forrige kvartal. Samtidig er det fortsatt historisk sett en høy andel industriledere som peker på at mangel på kvalifisert arbeidskraft er en faktor som bidro til å begrense produksjonen i tredje kvartal. Indikator for ressursknapphet som var svært høy i forbindelse med pandemien, har det siste året stabilisert seg på lavere nivåer.

Kilde: Statistisk sentralbyrå (SSB)

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062