23948sdkhjf

Zinken har en lojal kundemasse

Bedriften Zinken skulle gjerne ønske seg litt høyere omsetning, men det er lite de selv kan gjøre for å påvirke kundene sine.

Zinken AS er en veletablert varmforzinkingsbedrift i Hordaland som fokuserer på en lønnsom og en miljøvennlig prosess.

- Vi har som mål å dekke galvaniseringsbehovet for bedriftene på vestlandet, sier daglig leder Audun Tellnes i bedriften, som holder til et steinkast unna OTD-arenaen Sotra Arena.

Stabil omsetning

Han kan fortelle at omsetningen til bedriften har holdt seg relativt stabilt over flere år med om lag 20 millioner kroner. Det samme har antall ansatte. I dag teller bedriften 16 ansatte.

Zinken

-Vi har hatt en litt svakere bunnlinje etter pandemien, men vi ser at denne nå er i ferd med å ta seg litt opp. Våre kunder er å finne over hele vestlandet, og våre største markeder er bygg, anlegg og stillas, kraft, marin og landbruk, sier produksjonsleder Roger Ellefsen.

Han kan fortelle at når du kjører rundt på veiene på vestlandet, vil mye av alt korrosjonsstålet du ser langs veien være levert av Zinken. Ellefsen har jobbet i Zinken nærmest siden oppstarten i 2008, og hadde før det lang erfaring i metallbransjen.

Zink-prisene flatet ut

Zink er som kjent ett av råmaterialene som har hatt en økende pris de senere årene. Men Ellefsen ser at prisene nå har flatet ut, men at de de fortsatt er høyere enn før pandemien og krigen i Ukraina.

Zinken ble for et par år siden Miljøfyrtårnsbedrift, og er opptatt av bærekraft. Nå skal det investeres nye solceller på taket av bedriften, et tiltak som ikke bare er miljøvennlig, men også strømbesparende og kostnadseffektivt. I tillegg er alt av lys i både kontor- og produksjonshallen nå byttet til LED.

Koster å være miljøbevisst

- Vi har hatt flere kontroller, og de har aldri hatt noe å utsette hos oss. Vi ligger for eksempel langt under utslippskravene. Det er viktig for oss siden vi jobber med kjemikalier som kan være skadelig for både miljø og natur, men det er ikke noe utslipp fra oss til vann, sier Tellnes. Han legger ikke skjul på at det koster å være miljøbevisst, men at dette er noe eierne er opptatt av likevel. Brødrene Ulveseth eier 51 prosent av bedriften, resten er mindre aksjonærer. Hovedeieren er dessuten en stor kunde av Zinken.

I løpet av de to siste årene har den imponerende kranparken oppgradert for flere millioner kroner. Ellefsen mener at dette viser at eierne er villig til å investere i bedriften.

Arbeidsstokken hos Zinken er relativt stabil, og det jobber en god miks av mennesker der. Nå er to av de 11 som jobber i produksjonen jenter i tillegg.

- Som så mange andre har vi også utfordringer med å få skaffet arbeidskraft. Men vi har en stabil og lojal stab hos oss, sier han.

Utenlandsk import den største konkurrenten

- Hvem er deres største konkurrenter?
- Det er Not på Jæren og importen fra utenlandske aktører. Vi fokuserer på kvalitet og kortreist stål. Importen av ferdigbehandlede produkter er som regel av dårligere kvalitetet og rimeligere enn det vi leverer, svarer.

- Hva kan dere gjøre for å øke omsetningen?
- Vi føler at det lite vi kan gjøre fordi det er våre kunder som merker svingningene i markedet. Vi kunne selvsagt gått inn i andre geografiske områder, men vi ser at bransjen på sikt ikke vil være tjent med en priskrig, som dette ville ført til.

Bygg har som kjent vært gjennom en solid nedtur de siste par årene, men Zinken har klart å kompensere for nedgangen i andre segmenter.

-Vi har en trofast og stabil kundemasse som støtter oss. 10 av våre kunder står om lag halvparten av vår omsetning, sier daglig leder Audun Tellnes avslutningsvis.

Fakta om Zinken AS:
-Etablert i 2008 med entreprenøren Brødrene Ulveseth som største eier.
-Har i dag 16 ansatte, og leverer galvaniserte produkter til hele vestlandet.
-Omsetningen ligger på 20 millioner kroner pluss/minus.
-Holder til like ved Sotra Arena i Øygarden kommune.
-Har fokus på bærekraft og miljø, og ble i 2022 Miljøfyrtårnsbedrift.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.044