23948sdkhjf

Numedal-skole reddet: - Svært viktig for oss å beholde skolen

- Å beholde Numedal videregående skole er helt avgjørende for næringslivet i bygda.

Det sier daglig leder i Uvdal Maskinfabrikk (UMF), Bjørn Sem Flaatten.

Han fikk kaffen i vrangstrupen for et par uker siden da det ble kjent at den videregående skolen i Numedal sto i fare for å bli lagt ned.

Fylket snudde – og reddet skolen

Onsdag denne uka kom den gledelige nyheten at det politiske flertallet i fylket likevel hadde klart å redde skolen, som bidrar med rekruttering til det lokale næringslivet.

Uvdal Maskinfabrikk har hatt et nært samarbeid med skolen i flere år, og ved oppstart av årets studieår, ble samarbeidet enda tettere.

- Da ble det etablert en egen industriteknologilinje ved skolen. Det betyr at i sitt andre utdannelsesår er elevene utplassert tre dager i uka hos oss, mens de er to dager på skolen. Jeg må si jeg er ekstremt glad for at det politiske flertallet i Buskerud fylke likevel fant rom for å opprettholde Numedal videregående skole, sier Sem Flaatten videre til Metalsupply.

36 ansatte har bakgrunn fra skolen

Av de 59 ansatte ved bedriften, har 36 av dem hatt bakgrunn fra den videregående skolen, så utdanningsinstitusjonen har hatt en sentral plass i driften av maskinfabrikken i Uvdal.

- Det forteller hvor viktig skolen har vært og er for oss og vår rekruttering, slår han fast.

-Å opprettholde skolen er helt avgjørende for oss og andre næringsdrivende i Nore og Uvdal. Vi sliter med befolkningsveksten i Numedal, og for å opprettholde denne, er det helt avgjørende at den videregående skolen fortsetter, sier Sem Flaatten.

- En nedleggelse ville gjort det svært vanskelig å rekruttere ansatte, legger han til. Han sier han oppfattet forslaget om nedleggelse som et slag under beltestedet, og at han ble desto mer glad da det ble kjent at skolen ble vernet.

- Samarbeidet med skolen har vært upåklagelig, og den har gått til innkjøp av en CNC-fresemaskin som står uplassert hos oss som brukes i opplæringen av elevene, sier han videre.

Også tatt inn lærlinger

I tillegg til å ta inn elever som går på den industriteknologiske linja, har bedriften i en årrekke også tatt inn en til to lærlinger fra skolen etter at de er ferdig med de to første årene.

- Jeg vil si det så klart at skolens eksistens er en av årsakene til at vi har hatt den suksessen vi nå opplever hos oss. I år vil vi omsette for 150 millioner kroner, en økning på 40 millioner kroner fra 2023. På to år har vi doblet omsetningen vår, sier Sem Flaatten.

- Hva er årsakene til den gode utviklingen for dere, bortsett fra å dra nytte av den videregående skolen?

- Det er flere årsaker. I desember i fjor fikk vi ny eier, som tilførte oss en stor ordreøkning. For det andre er vi inne i flere markedsområder enn bare olje og gass, der vi tradisjonelt har stått sterkest, svarer den daglige lederen, og at de ser på seg selv som er en totalleverandør med svært god kompetanse innen sveising, CNC-maskinering, montering, engineering og prosjektering står sentralt.

Appell mot nedleggelse

Til uka deltar Bjørn Sem Flaatten og 36 av UMFs ansatte, samt flere andre fra bedrifter på en lokal markering for å bevare den videregående skolen i bygda. Den daglige lederen skal blant annet holde en appell. Uvdal Maskinfabrikk har også sammen med andre bedrifter i området, skrevet under på opprop og tydelig uttalt at en nedleggelse av skolen ville være svært dårlig nytt for næringslivet.

Fakta om Uvdal Maskinfabrikk:

-Etablert i 1987 av Arve Flatin og Karl H. Høie i Uvdal i Numedal.

-Flyttet inn i Uvdal Næringspark i 2000.

-UMF er i dag 100 prosent eid av Norwegian Universal Technology AS (NUT).

-Har 59 ansatte, og omsetter i år for 150 millioner kroner.

-De viktigste markedene er olje og gass, forsvarsindustrien, fornybar energi og annen industriell virksomhet.

Uvdal Maskinfabrikk

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094