23948sdkhjf

Lærlingejobben hos Fabtech ble redningen for Hilde (28)

Hos sveiseverkstedet Fabtech har de åtte lærlinger på totalt 39 ansatte. – Å ta inn lærlinger er en investering for oss på lang sikt og er vårt samfunnsansvar.

Det sier adm. dir. Gert Chr. Strindberg hos Fabtech til Metalsupply.

Som så mange andre i norsk industri sliter Fabtech, som utfører produksjon, reparasjon og modifikasjon av alle typer rør- ogstålstrukturer på Ågotnes utenfor Bergen, med å rekruttere fagarbeidere.

- Solgte inn fagene vi hadde behov for

Men da Fabtechs nye driftssjef, Aleksander Sangolt, i februar i 2023 sa at «til høsten skal vi ha 10 lærlinger hos oss», lo de ansatte og tenkte at det var det lite sannsynlighet for. Men sju-åtte måneder senere, kunne Fabtech skilte med åtte lærlinger. Noe som er langt mer enn de en til to lærlingene de tok inn i løpet av et år tidligere.

- Vi hadde ikke særlig tro på at det skulle bli en realitet med 10 lærlinger. Det ble det heller ikke, men vi er svært godt fornøyde med å få åtte. Vi satte i gang en jobb med å være tidlig ute og selge inn fagene som vi har hatt behov for å få rekruttert innen, sier Gert Chr. Strindberg hos Fabtech.

En av dem som har fått tilbud om lærlingeplass hos Fabtech er Hilde Hauken (28). Hun hadde nærmest gitt opp å få en jobb som hun kunne trives i da tilbudet fra Fabtech dukket opp. Da hadde hun i to år søkt ulike jobber innen industri og bygg og anlegg, men fått avslag på avslag, fordi hun manglet erfaring og utdannelse innen fagene hun søkte på.

- Fabtech-tilbud ble vendepunktet for meg

-Jeg jobbet i butikk og var faktisk butikksjef da jeg plutselig fikk napp hos Fabtech. Jeg har ikke fullført noen utdannelse fordi de skolevalgene jeg tok ikke viste seg å være rett for meg. Jeg ville heller jobbe med noe fysisk der jeg også kan få brukt min mentale kapasitet. Gjennom NAV fikk jeg tilbud om en prøveperiode på tre måneder hos Fabtech, og dette ble vendepunktet for meg, sier Hilde Hauken til Metalsupply.

De aller fleste som ønsker å utdanne seg til industrien i dag vil være industrimekanikere. Men det var ikke det Fabtech hadde behov for. De trenger platearbeidere, sveisere og industrirørleggere, og ved å være aktive utad mot utdanningsmiljøene og NAV har de nå altså «ansatt» åtte lærlinger som forhåpentligvis på sikt vil finne det attraktivt å jobbe hos Fabtech.

Strindberg forteller at lærlingene går enten et toårs- eller treårs utdanningsløp før de er ferdig utdannet.

Åtte av 39 ansatte er lærlinger

Med 39 ansatte og 13 innleide er antallet åtte lærlinger ganske formidabelt. Ni av de 39 ansatte jobber i administrasjonen, mens resten er i produksjon og logistikk.

- Det koster oss både penger og ressurser å ha så mange lærlinger, men på sikt er vi ganske sikre på at dette er god investering for bedriften, i tillegg til at dette er vårt samfunnsoppdrag, sier den administrative direktøren videre.

Lærlingene skal læres opp og følges opp, så det krever mye av de andre ansatte i en liten organisasjon som Fabtech er. Men Strindberg er klar på at mange av lærlingene kommer til å bli fagarbeidere hos Fabtech etter endt utdannelse.

- I tillegg er det viktig at de som jobber hos oss bor lokalt. Det betyr at de mer lojale noe som gir en mer stabil arbeidskraft.

Fire av de åtte lærlingene er jenter. Det betyr at de har vært med på å doble kvinneandelen i bedriften. I tillegg har lærlingene ført til at snittalderen er gått ned med 10 år i bedriften.

Vil bli ingeniør

Hilde Hauken har nå vært lærling hos Fabtech siden august 2023 etter en tremåneders prøveperiode fra april samme år. Da sommeren var ferdig etter endt prøvetid fikk hun tilbud om å fortsette som lærlinge i bedriften. Siden har hun vært der. Hun har klare planer for å ta fagbrev som platearbeider, og deretter videreutdanne seg.

- Når jeg har tatt fagbrevet er målet å gå videre på ingeniørstudiet, sier 28-åringen, som skryter veldig av hvordan hun er blitt tatt imot av og fått opplæring hos Fabtech.

- Etter å ha søkt på jobber i to år uten å få napp fordi jeg ikke hadde den nødvendige erfaringen og utdannelsen, så ble lærlingeplassen hos Fabtech en slags «gamechanger» for meg. De tok sjansen på meg selv om jeg ikke hadde den nødvendige erfaringen, og det setter jeg stor pris på, sier hun.

Fabtech med base på Ågotnes utenfor Bergen, har mye å gjøre for tiden. Men siden oppstarten i 2016 har ikke alt gått på skinner. Fabtech tok over lokalene til Aker Solutions i 2016, da disse bestemte seg for å legge ned verkstedet. Det var under den siste oljekrisen, så det var ikke bare enkelt å starte opp nytt på dette tidspunktet.

Omsatte for 92 millioner i fjor

- Så kom pandemien, og deretter Russlands krig mot Ukraina. Det siste påvirket oss kraftig fordi jobbene våre ble stanset på grunn av gasskrisen i Europa. Vi har ikke hatt de beste forutsetningene i våre første år, men vi har klart oss, og i fjor hadde vi vårt beste år med 92 millioner kroner i omsetning, sier Strindberg.

Etter mer enn 30 år i bransjen i ulike selskap, er Fabtech-sjefen vant til både opp- og nedturer. Men akkurat nå er det mye å gjøre som følge av Skattepakken for olje- og gass-næringen som ble vedtatt i forbindelse pandemien.

Markedet er støvsugd for kapasitet

- 90 prosent av vår omsetning kommer fra olje- og gass-bransjen, så vi har mye å gjøre for tiden. I tillegg er vi inne på fiskeri- og oppdrettsnæringen, maritimt og landbasert industri, sier Srindberg videre.

Men det å ha mye å gjøre har også sine utfordringer. Derfor er de 13 innleide helt nødvendig for å ta toppene i markedet og fordi Fabtech ikke har nok egne ansatte.

- Markedet er støvsugd for kapasitet som følge av Skattepakken. Det var det nok mange som ikke så for seg da pakken ble vedtatt, avslutter han.

Dette er Fabtech:

- Etablert i 2016. Verksted holder til på Ågotnes utenfor Bergen og har eksistert der i ca. 40 år under forskjellige navn.

-De siste 25 årene før Fabtech overtok i 2016 var det Kværner og Aker Solutions som var ansvarlig for aktiviteten.

-Mange av de som hadde jobbet ved verkstedet over en lang periode ble med over til Fabtech, da selskapet overtok

-Omsatte i 2023 for 92 millioner kroner, og har 39 ansatte, hvorav åtte er lærlinger. I tillegg har de 13 innleide arbeidere.

-Har investert i en moderne maskin- og robotpark.

-Mer enn 90 prosent av omsetningen er rettet mot olje- og gassnæringen.

Fabtech AS

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047