SINTEF: Små dråpers hemmeligheter kan gi smelteverk store gevinster
Nå er vi i ferd med å løse problemet.
Det skriver forsker Serina Bao ved SINTEF.
Klær
Du vet det antakelig ikke. Men de fysiske lovene som gjør enkelte klær vanntette mens andre plagg fungerer omtrent som trekkpapir, er virksomme også i metallindustriens smelteovner.
Ved å gjøre eksperimenter i en forsøksovn, har vi i SINTEF fått ny innsikt i hvordan denne delen av fysikken påvirker smelteovnsprosesser. Nærmere bestemt de prosessene som forvandler råstoffet (malm) til metallegeringen ferromangan.
Dette blikket inn i smeltede materialers – til nå – hemmelige liv, kan om litt både spare produsentene av ferromangan for et betydelig inntektstap og kutte CO2-utslippet fra ovnene deres.
Usynlig, men uunnværlig
Som produkt er ferromangan usynlig i hverdagen. Men det er like fullt uunnværlig.
Materialet stammer fra malmårer som inneholder både mangan og jern. Ferdig utvunnet brukes det som legeringselement i stål. Nærmere bestemt til å øke stålets styrke og seighet og til å gjøre stål mer egnet for varmebehandling.
Ferromangan produseres i elektriske smelteovner, blant annet i Norge. Ved tapping fra ovnene skjer noe uønsket: Så mye som seks prosent av metallet fanges i biproduktet slagg.
Det koster produsentene dyrt.
Les hele artikkelen på SINTEFs hjemmesider.
Kilde: Sintef.no