23948sdkhjf

Vil doble eksporten fra leverandørindustrien

Aktiviteten på norsk sokkel er ventet å falle kraftig de neste årene.

NORWEPs leverandørstatistikk viser at eksport vil kunne sikre norske jobber.

2024 ble et rekordår for norsk leverandørindustri, drevet av høy aktivitet både utenlands og hjemme i Norge, viser NORWEPs leverandørstatistikk. 

Aktivitetspakken

Etterspørselen fra hjemmemarkedet er godt drevet av den såkalte aktivitetspakken, som ble vedtatt i 2020 for å sikre industrien gjennom koronapandemien og den medfølgende oljepriskollapsen, heter det i en pressemelding fra NORWEP.

Når effekten av denne aktivitetspakken går ut i løpet av de kommende årene, er det imidlertid få nye prosjekter på norsk sokkel som kan forsyne norske leverandørselskaper og verft med oppdrag.

Mange leverandører har tynnere ordrebøker etter 2026, som innebærer en risiko for norske leverandørselskaper og jobber. Likevel finnes det gode muligheter for norsk leverandørindustri.

I perioden 2022-24 har leverandøreksporten vokst med rundt 60 prosent, til 178 mrd. kr. I tillegg kommer rundt 14 mrd. kr. fra eksport av teknologi og tjenester innen karbonfangst og -lagring, hydrogen, sol- og vannkraft. Disse eksportmarkedene er ventet å vokse videre de kommende årene.

I 2024 passerte dermed leverandørindustrien til energisektoren norsk sjømat (som selv hadde en rekordomsetning på 175,4 milliarder) som eksportnæring.

Tre drivere for vekst

– Dersom vi lykkes med målet om å doble eksporten frem mot 2030, vil vi kunne opprettholde aktiviteten i den norske leverandørindustrien. Da vil eksport i praksis bli den «nye aktivitetspakken» som bidrar til å sikre norsk verdiskaping og jobber, og det uten mer hjelp fra myndighetene, sier Ann Christin Andersen, administrerende direktør i NORWEP.

Det er særlig tre drivere som blir avgjørende for videre vekst i eksporten, ifølge NORWEP:
For det første er det høyt aktivitetsnivå i det globale markedet for olje og gass. Sammen med en lav kronekurs gir det høy etterspørsel etter teknologi og tjenester fra norske leverandørselskaper.

– NORWEP mener det er et spesielt stort potensial i salg av lavutslippsteknologi, der Norge har opparbeidet seg en ledende posisjon. Når oljegigantene nå skal kutte utslipp, er norske leverandører godt posisjonert for å kapre markedsandeler. NORWEP har tidligere anslått dette markedspotensialet til over 200 milliarder kroner per år, sier Andersen.

Havvind

For det andre er det sterk vekst i etterspørselen i det globale markedet for fornybar energi og spesielt havvind. I desember meldte NORWEP om at havvindskip sikrer vekst for norsk leverandørindustri. Veksten i leveranser til fornybar energi steg med 80 prosent fra 22 milliarder kroner i 2022 til rundt 40 milliarder kroner i 2024.

For det tredje ser NORWEP at geopolitisk usikkerhet og behov for bedre kontroll på verdikjedene er en fordel for norske leverandører. Norske leverandører har en solid posisjon og medfører lavere sikkerhetsrisiko å engasjere til prosjekter i Europa og vesten for øvrig.

Grenseløse muligheter

Andersen sier det er mange selskaper som bruker tid og krefter på å skaffe seg nettverk og marked.

– Det er klart at selskapene må jobbe smartere for å finne eksportmuligheter enn ved å fokusere på det norske hjemmemarkedet. Det kan være tilfeldig hvor et enkelt selskap leter etter muligheter og det tar ofte lang tid fra første samtale til kontrakten blir inngått.

NORWEP har som oppgave å hjelpe leverandørselskaper til å vinne kontrakter i det internasjonale energimarkedet.

– Leverandørene inngår ofte i store prosjekter og verdikjeder. Det er mange fallgruver og fort gjort å prøve seg på steder hvor sjansene er små. Dette er kunnskap NORWEP har opparbeidet seg over tiår med lokal tilstedeværelse. Vi hjelper derfor selskaper med å identifisere markeder og muligheter, møte de riktige menneskene i de riktige selskapene og følge opp muligheter for å lande kontrakter. For de som lykkes, er mulighetene grenseløse, heter det avslutningsvis i pressemeldingen.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047