Aluminiumsskrap: Polestar halverer utslipp med skrapmetall – Hydro med på laget

Metall i bil: Polestar rapporterer i en blodfersk pressemelding om 24,7 prosent kutt i karbonavtrykket per solgte bil siden 2020. Reduksjonen er særlig knyttet til bruk av lavutslippsaluminium og forbedret batteriproduksjon.
Norsk Hydro er sentral partner i arbeidet med klimanøytrale materialløsninger.
Den svenskbaserte bilprodusenten Polestar melder om betydelige utslippskutt i sin fjerde bærekraftrapport. Produsenten har målt fra 2020, og nå er karbonfotavtrykket per kjøretøy redusert med nesten en fjerdedel.
Bildeler basert på aluminiumsskrap
Sentrale tiltak inkluderer økt bruk av lavkarbonaluminium, 100 prosent fornybar energi i produksjonen, og biodrivstoff i deler av den maritime logistikken.
Samarbeidet med Hydro har resultert i bildeler basert på sortert aluminiumskrap med et karbonavtrykk på ned mot 3 prosent av det globale snittet, hevdes det. Aluminium og stål representerer til sammen rundt 45 prosent av det totale utslippet knyttet til Polestar 2.
– Gjennom implementering av innovative lavkarbonløsninger identifisert i Polestar 0-prosjektet, er Polestar både ambisiøse og fremoverlente i arbeidet med å kutte utslipp. Hydro er stolt over å bidra med lavutslippsaluminium, sier konsernsjef i Hydro, Eivind Kallevik.
Polestar 0-prosjektet, lansert i 2021, har som mål å utvikle en klimanøytral bil innen 2030. Prosjektet går nå inn i en ny fase ledet av Mission 0 House – et nytt forskningssenter etablert i Gøteborg.
10 prosent resirkulerte materialer i 2025
Senteret samler ingeniører fra industrien og forskere fra akademia for å utvikle kommersialiserbare løsninger for utslippsfrie materialer og prosesser.
I tillegg til tekniske tiltak i produksjonsleddet, jobber Polestar videre med å sikre sporbarhet for risikomaterialer og styrke sirkulariteten i bilene.
For modellåret 2025 inneholder Polestar 4 ti prosent resirkulerte materialer.
Ifølge selskapet kan karbonavtrykket for Polestar 2 reduseres med ti tonn per kjøretøy, fra opprinnelige 26 tonn CO₂e til 16 tonn, ved å implementere løsningene som hittil er identifisert i samarbeidsprosjektene.
Her produserer Polestar
Polestar benytter en såkalt "asset-light" produksjonsmodell, hvor selskapet samarbeider med etablerte produksjonsanlegg eid av Volvo og Geely, i stedet for å bygge egne fabrikker. Per april 2025 produseres Polestar-bilene på følgende lokasjoner:
Kina
- Polestar 2: Produseres ved Luqiao CMA Super Factory i Zhejiang-provinsen.
- Polestar 3: Produksjon startet i Chengdu.
- Polestar 4: Produseres i Hangzhoubukten, et avansert anlegg med høy grad av automatisering og fokus på bærekraft.
USA
- Polestar 3: Produksjon startet i 2024 ved Volvos fabrikk i Ridgeville, South Carolina.
Sør-Korea
- Polestar 4: Planlagt produksjonsstart i andre halvdel av 2025 ved RKMs fabrikk i Busan, et joint venture mellom Geely Holding og Renault.
Europa (planlagt)
Polestar har uttrykt intensjon om å etablere produksjon i Europa innen 2027, med Tyskland og Frankrike som mulige lokasjoner.