23948sdkhjf

Rekord for nordnorsk leverandørindustri

Den nordnorske leverandørindustrien hadde leveranser for totalt 4,7 milliarder kroner til petroleumssektoren i 2013.
Dette er den høyeste omsetningen som er registrert de fem årene den såkalte Levert-undersøkelsen har vært gjennomført, og viser en økning på 6,3 prosent sammenlignet med 2012.

Med om lag halvparten av leveransene, er Nordland fortsatt fylket med de desidert største leveransene i 2013. Men det er Troms og Finnmark som sørger for veksten.

Finnmark vokser mest
Med en økning på 15,8 prosent, er det Finnmark som har den største veksten i sine leveranser. Aktiviteten på Melkøya har normalisert seg, og leverandørbedriften drar nytte av høy aktivitet i Barentshavet. Det er særlig de største leverandørbedriftene som har økt sin omsetning sammenlignet med tidligere år. Troms har hatt en vekst på 8,8 prosent sammenlignet med 2012, mens Nordland har uendrede leveranser.

- Det er gledelig å se at nordnorske leverandører nok en gang demonstrerer konkurransekraft og setter ny omsetningsrekord innen olje og gass i nord. Vi ser at nordnorske leverandører har lykkes med å sikre seg store kontrakter på de største industriprosjektene i Norge. I en tid hvor kompleksiteten øker er det gledelig at leverandørene i nord hevder seg så godt i den globale konkurransen om viktige oppdrag knyttet til Aasta Hansteen og Polarled, sier Hans Jakob Hegge områdedirektør for Drift Nord i Statoil.

Viktige arbeidsplasser
Leveransene fra Nord-Norge ble utført av 2 858 årsverk, hvorav omlag er en fjerdedel er innpendlet arbeidskraft. Til tross for veksten i omsetning, er antallet leverandørbedrifter falt fra 212 i 2012, til 205 i 2013. Av de 205 bedriftene som oppga at de hadde leveranser i 2013, var 108 i Nordland, 34 i Troms og 63 i Finnmark.

Antall årsverk knyttet til leveransene er tilnærmet uendret fra fjorårets kartlegging. 38,4 prosent av de totale årsverkene er utført av personer med høyere utdanning. 54,6 prosent ble utført av personer med videregående opplæring, mens 7 prosent var utført av ufaglært arbeidskraft.

Et steg opp
En tydelig endring i årets kartlegging, sammenlignet med tidligere år, er at stadig fler bedrifter rapporterer om leveranser høyere opp i verdikjeden.

- Stadig flere bedrifter rapporterer om leveranser direkte til oljeselskapene, eller leveranser til hovedkontraktører. Dette er et tydelig tegn på at oljeselskapene, og de store nasjonale og internasjonale hovedkontraktørene ser at de nordnorske leverandørbedriftene er i stand til å levere. Leverandørindustrien har bygd seg opp kompetanse som underleverandører over flere år, og ser fram til å kunne levere mer i årene som kommer, forteller Tom Steffensen, seniorrådgiver i Kunnskapsparken Bodø, som sammen med Carl Erik Nyvold har vært ansvarlig for undersøkelsen.

Passerer 5 milliarder i 2014
Aldri før har aktiviteten innen petroleumssektoren i landsdelen vært større. Det er betydelig leteaktivitet i Norskehavet Nord og Barentshavet, og i løpet av de neste årene settes to nye felter i drift (Goliat 2015 og Aasta Hansteen 2017). Samtidig er det viktig å understreke at petroleumsnæringen i nord er en del av et internasjonalt marked. Stort fokus på kostnader, og prosjekter som utsettes eller blir kansellert, vil i stor grad også kunne påvirke leverandørindustrien i nord i 2014.

Går det som bedriftene forventer, vil inneværende år likevel bli nok et rekordår for den nordnorske leverandørindustrien. 80 prosent av leverandørbedriftene venter økt eller uendret aktivitet mot petroleumssektoren, og samlet er det ventet en vekst i leveransene på nesten 600 millioner kroner i 2014.

- Det er i Nordland vi finner den største optimismen for inneværende år. Vekstforventningene på nesten 19,3 prosent kommer særlig som en følge av Wasco Coatings Norway sin oppstart i Mo i Rana. Her vil Wasco, på kontrakt fra Statoil, påføre belegg på 40 000 rørlengder som utgjør den 480 kilometer lange Polarled-røledningen. Gassrøret skal frakte gassen fra Aasta Hansteen-feltet til Nyhamna. I Troms ventes en vekst på 13,5 prosent, og veksten kan i stor grad knyttes til ingeniørmiljøene i Tromsø. I Finnmark ventes en vekst på 2,1 prosent, og det er hos de mellomstore leverandørbedriftene at veksten er ventet, sier Steffensen.

Levert-undersøkelsen skal dokumentere utviklingen, og samtidig gi en oppdatert og lett tilgjengelig oversikt over hvilke deler av næringslivet i Nord-Norge som har hatt leveranser til petroleumssektoren. Fokuset er på bransjespesifikke leveranser. Det er femte gangen undersøkelsen gjennomføres for hele landsdelen.

Datainnsamlingen har skjedd gjennom telefonintervjuer med samtlige leverandørbedrifter. Prosjektet er finansiert av Statoil, Olje- og energidepartementet og ENI, samt Nordland, Troms og Finnmark fylkeskommune. Kunnskapsparken Bodø AS har hatt prosjektledelsen og har gjennomført alle intervjuer i Nordland.

Kunnskapsparken Nord AS og Pro Barents AS har vært samarbeidspartnere og stått for datainnsamling og kvalitetssikring i henholdsvis Troms og Finnmark.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.553