Optimismen bremser blant Vestlandsbedriftene
Det er fortsatt optimismen som dominerer på Vestlandet, men den er fallende og det er spesielt svakere etterspørsel og sysselsetting som trekker ned, viser den kvartalsvise temperaturmåleren Vestlandsindeks.
Vestlandsindeks 3/2014 viser videre at det er marginalt flere bedrifter som frykter at effektivisering- og investeringskutt i oljesektoren vil påvirke næringslivet på Vestlandet, som det nylig innførte importforbudet fra Russland.
Etter fremgang i første halvår i år viser Vestlandsindeks tilbakegang så langt i tredje kvartal. Resultatindeksen har falt mest fra 65,0 til 62,2, mens bedriftenes forventninger til det neste halvåret har falt fra 66,6 i andre kvartal til 64,5 i tredje kvartal. Vestlandsindeks, som er en rundspørring blant 700 bedriftsledere i de fire vestlandsfylkene, kan komme ut på et tall mellom 0 og 100, hvor et tall under 50 indikerer pessimisme og et tall over 50 indikerer optimisme.
Størst utslag i Rogaland
- De aller fleste pilene peker nedover i denne utgaven av Vestlandsindeks, sier makroøkonom i Sparebanken Vest, Kristina Håvås Hanson.
- Likevel går det fortsatt godt på Vestlandet, men den sterke drahjelpen som regionen tidligere har hatt fra petroleumssektoren synes nå å stoppe opp, og det gir seg utslag i spesielt Rogaland, sier Hanson.
Vestlandsindeks viser at 60 % av bedriftene er positive til utviklingen de neste seks måneder, mens 6 % er negative. Det er særlig de største bedriftene, målt i både antall ansatte og omsetning, som i størst grad er negative, og en stor andel av disse finner vi i næringene industri, kraft og oljeutvinning, og bygg og anlegg.
Etter en periode med rekordhøye oljeinvesteringer er det nå lavere aktivitet i olje- og gassektoren og veksten avtar. Statoil og andre større oljevirksomheter har varslet at selskapene skal kutte kostnader og redusere investeringene.
Det har allerede smittet over på underleverandører som har måttet ty til nedbemanning og andre kostnadsreduserende tiltak. Vestlandsindeks 3/14 bekrefter denne utviklingen ved at sysselsettingsforventningene til bedriftene på Vestlandet avtar, og indeksen er på sitt laveste nivå noensinne.
Høyere arbeidsledighet
- Jeg tror Vestlandet må belage seg på høyere arbeidsledighet fremover, men samtidig er det verdt å minne om at ledigheten i vår landsdel kommer fra rekordlave nivåer, sier Hanson.
I Vestlandsindeks svarer 80 % av bedriftene at de tror næringslivet på Vestlandet vil bli påvirket av investerings- og kostnadskutt hos oljelokomotivene, mens bare 25 % tror deres egen bedrift blir påvirket.
- Det kan komme av at næringslivet på Vestlandet består av mange små- og mellomstore bedrifter som ikke nødvendigvis er direkte knyttet til olje- og gassektoren, sier konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest Ragnhild Janbu Fresvik.
- Men til tross for at det er de største selskapene som er mest pessimistiske med tanke på framtidsutsikter, er det ikke utenkelig at dette etterhvert kan forplante seg også til de mindre bedriftene. Dette blant annet som følger av at flere av de store selskapene oppgir at de vurderer reforhandling av avtaler med sine underleverandører for å effektivisere egen virksomhet, sier Fresvik.