Enova investerer 122 millioner i Tizir
Tizir Titanium & Iron tar i bruk ny miljøteknologi på smelteverket i Tyssedal utenfor Odda. Enova investerer 122 millioner kroner i prosjektet.
Titandioksid er en viktig bestanddel i maling og i plast, og finnes også i produkter som solkrem og fiskepudding. Uten titandioksid ville disse blitt grå og ikke hvite. Med Tizirs prosjekt blir de også grønnere: Endringene i produksjonsprosessen, som inkluderer et vannkjølt kobberhvelv og et system for kontrollert varmebalanse i smelteovnen, vil gi en besparelse på 22 GWh årlig. Utslippene reduseres med 23 000 tonn CO2 i året, noe som tilsvarer utslippet fra 15 000 personbiler per år.
– Vannkjølte kobberhvelv er ikke tidligere benyttet på smelteovner i Norge. Dette blir et pioneranlegg, sier Grande.
Spredningspotensial
Tizir Titanium & Iron på Tyssedal er deleid av Eramet, som er et internasjonalt konsern med aktivitet i mange land. Enova mener det er spesielt gledelig at teknologien er utviklet på norsk jord, og at den kan finne anvendelser i annen industri.
– Teknologien er utviklet i Tyssedal av et sterkt kompetansemiljø, i samspill med blant andre Sintef og NTNU. Prosjektet til Tizir Titanium & Iron er et godt eksempel på industriens innovasjonsvilje knyttet til energi- og klimateknologi, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.
Enova ser et betydelig spredningspotensial i prosjektet:
– Særlig smelteverkindustrien, både nasjonalt og internasjonalt, vil kunne ha interesse av resultatene fra dette prosjektet, spesielt når det gjelder væskekjøling av kobberhvelv. Hvis flere tar i bruk denne teknologien på sikt, vil dette kunne gi betydelig energieffektivisering og reduserte CO2-utslipp, sier Kvam.
Enovas investeringsbeslutning går nå videre til EFTAs overvåkningsorgan ESA for behandling. Først når tilskuddet er godkjent av ESA, er tildelingen endelig.
Enda større gevinster i vente
Prosjektet er en forutsetning for at Tizir skal kunne gå videre med utvikling av enda mer energi- og klimavennlig produksjon.
– Enovas beslutning gir Tizir anledning til å videreutvikle en innovativ, energieffektiv og ikke minst klimavennlig smelteverksteknologi. Erfaringene vi får vil danne grunnlaget for bygging av neste ovn. Neste trinn etter dette prosjektet blir da å erstatte kull med hydrogen i produksjonsprosessen. Hvis det viser seg å fungere i stor skala, kan dette bidra til å redusere energiforbruket i produksjonen med ca. 40 prosent og CO2-utslippene med 90 prosent, sier Grande.
Tizir Titanium & Iron AS er en bedrift med ca. 180 ansatte lokalisert i Tyssedal (Odda kommune) som produserer titandioksidkonsentrat og høy-rent råjern fra ilmenitt.
Siden 2011 har selskapet vært eid av det engelske joint venture-selskapet Tizir Limited, som igjen er eid 50 % av franske Eramet SA og 50 % av australske Mineral Deposits Limited. Tizir Limited eier i tillegg 90 % av gruven Grande Côte Operations SA i Senegal.
Siden 2011 har selskapet vært eid av det engelske joint venture-selskapet Tizir Limited, som igjen er eid 50 % av franske Eramet SA og 50 % av australske Mineral Deposits Limited. Tizir Limited eier i tillegg 90 % av gruven Grande Côte Operations SA i Senegal.