23948sdkhjf

Grønt lys til opphogging i Vats- og Yrkesfjorden

AF Offshore Decom får fortsette å demontere brukte oljeinstallasjoner i Vats- og Yrkesfjorden.
- Vi lytter til kommunens ønske om å legge til rette for arbeidsplasser og verdiskapning i Vindafjord, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I dag gir han gjenvinningsanlegget til AF Offshore Decom tillatelse til å seksjonere brukte oljeinstallasjoner i Vats- og Yrkesfjorden.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjenner detaljregulering for Vats- og Yrkesfjorden i Vindafjord kommune. Fylkesmannen i Rogaland og Fiskeridirektoratet region sør har hatt innsigelser til planen med begrunnelse i naturverdier og fiskeriinteresser. Innsigelsene tas ikke til følge, heter det i meldingen.

- Vi må legge til rette for at fjerning av oljeinstallasjoner kan skje i Norge, på en miljøvennlig måte og til konkurransedyktige vilkår. Med dette vedtaket sikrer vi minst 50 norske arbeidsplasser, sier Sanner.

I følge kommunens saksbehandling er miljøbasen blant de mest avanserte og miljøsikre anleggene for gjenvinning av offshoreinstallasjoner i Europa.

Mener ikke det er risiko for forurensning
Kommunen vedtok detaljreguleringen av Vats- og Yrkesfjorden i juni i 2014. AF Decom ønsker å benytte området til oppdeling av utrangerte oljeinstallasjoner. Hovedvirksomheten til bedriften i Vatsfjorden er demontering og gjenvinning av petroleumsinstallasjoner. Det er allerede investert omlag 600 millioner kroner i miljøbasen og det er etablert et miljøovervåkningsprogram for aktiviteten.

- Vi ønsker vekst og verdiskapning i hele landet, og mener denne næringen må ha forutsigbare rammer. En rekke oljeinstallasjoner er planlagt fjernet fra Nordsjøen i nærmeste tid og dette kan være viktige arbeidsplasser i Norge, sier Sanner.

Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har gitt grønt lys til planforslaget. Miljødirektoratet mener at det ikke er risiko for forurensing.

Innstramminger og presiseringer
En viktig forutsetning for tillatelsen er at bedriften ivaretar miljøhensyn, sjømattrygghet og bred deltakelse i forbindelse med miljøovervåkingsprogrammet. Derfor er det gjort en del innstramminger og presiseringer i reguleringsbestemmelsene.

Konkret betyr det at virksomheten må begrense sin aktivitet i gyteperioden. Det settes også begrensinger på antall oljeinstallasjoner som kan seksjoneres og hvor lenge de får ligge i fjorden. Mattilsynet og Fiskeridirektoratet må involveres i arbeidet med miljøovervåkingen.

- Sjømattrygghet er viktig og vi stiller derfor strenge krav til miljøovervåking, sier Sanner

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.203