Nytt rekordår for nordnorsk leverandørindustri
2014 var et svært godt år for den nordnorske leverandørindustrien til petroleumssektoren.
Tallene for 2014 viser vekst i alle de tre nordnorske fylkene. Størst var veksten i Finnmark med 24 prosent, mens Nordland og Troms hadde vekst på henholdsvis 21 og 10 prosent. Målt i omsetning er Nordland fortsatt størst med 2,81 milliarder kroner, etterfulgt av Finnmark med 1,94 og Troms med 0,88 milliarder.
- Det har vært vekst i leveransene hvert år de siste fire årene, og sammenligner man tallene fra 2010 med 2014, har det vært en samlet omsetningsvekst på nærmere 60 prosent. Totalt var det 2 733 årsverk knyttet til leveransene, og 90 prosent av de sysselsatte har enten høyere utdanning eller fagbrev, sier seniorrådgiver Carl Erik Nyvold i Kunnskapsparken Bodø, som sammen med Tom Steffensen har vært ansvarlig for Levert-undersøkelsen, som har til formål å dokumentere utviklingen, og samtidig gi en oppdatert oversikt over hvilke deler av næringslivet i Nord-Norge som har hatt leveranser til petroleumssektoren.
Får fotfeste
En positiv trend er at de minste leverandørbedriftene øker sine leveranser. I 2011 var det 59 leverandørbedrifter som hadde leveranser for under 1 million kroner, i 2014 er dette tallet 28. I samme tidsrommet har antall leverandørbedrifter vært tilnærmet uendret. Leverandørene har bygget opp en kompetanse som gjør dem både konkurransedyktige og i stand til å levere til petroleumssektoren. Om lag 65 prosent av leveransene fra Nord-Norge gikk til installasjoner i egen landsdel, mens 19 prosent gikk til kunder i Norge, utenfor Nord-Norge. I overkant av 16 prosent av leveransene gikk til eksport. Omsetningsveksten til leverandørindustrien i 2014 kom utelukkende fra leveranser til egen landsdel.
- Veksten i nordnorsk leverandørindustri er svært gledelig og viser at petroleumsnæringen gir lokale ringvirkninger, verdiskaping og sysselsetting. De krevende tidene som bransjen er inne i vil merkes også i nord, men på sikt er det ikke tvil om at aktiviteten vil ta seg opp. For at Nord-Norge skal ha mulighet til å beholde og fortsatt bygge kompetanse i petroleumssektoren fremover, er det viktig at oljeselskapene bruker et kontraktsformat som legger til rette for regionale og lokale leveranser, sier olje- og energiminister Tord Lien.
Overgikk forventningene
Et av spørsmålene som blir stilt til leverandørbedriftene omhandler forventninger til leveranser for inneværende år. Fjorårets kartlegging antydet da at leveransene for 2014 skulle bli 5,3 milliarder kroner. Det virkelige tallet ble altså 300 millioner høyere enn anslaget.
- 2014 var et år preget av høy aktivitet i Nord-Norge. Som den største kunden til leverandørindustrien er det viktig for oss at de nordnorske aktørene når opp i konkurranser og leverer kvalitet. Statoil har ambisjoner om å bidra til varig verdiskaping de stedene vi opererer ut i fra. Vi har over tid jobbet hardt for å bidra til å sette aktørene i stand til å møte petroleumsnæringens krav og standarder, og gleder oss sammen med leverandørbedriftene over veksten de senere år, sier Anita Stenhaug, fungerende direktør for Drift Nord i Statoil.
Venter fall for 2015
Leverandørindustrien i Nord-Norge både er og blir berørt av næringens omstillingsfase med nedbemanning, investeringskutt, utsatte prosjekter og lav oljepris. Går det som leverandørindustrien forventer vil leveransene i 2015 bli på 4,89 milliarder, en nedgang på 13,4 prosent sammenlignet med 2014. Det er i stor grad de største leverandørbedriftene som rapporterer om svakere utsikter.
- Det største fallet målt i kroner er ventet i regionene Hammerfest, Mo i Rana, Tromsø og Bodø. Samlet venter de et fall på 642 millioner kroner. Samtidig er det viktig å poengtere at veksten i de samme fire regionene fra 2013 til 2014 var på 1 milliard kroner, sier Nyvold.