Klynger som omstillingsmotor
Tre næringsklynger skal gjennomføre to pilotprosjekter i et nytt Innovasjon Norge-program. Målet er at spisskompetanse fra klyngene skal bidra til å øke innovasjons- og omstillingstakten i næringslivet.
Frode Bergan og Per Håvard Kleven i Devotek AS var vertskap da Statsråd Monica Mæland og Mona Skaret fra Innovasjon Norge lanserte det nye programmet på Kongsberg.
Foto: Innovasjon Norge
- Derfor lanserer Innovasjon Norge nå programmet "Klyngene som omstillingsmotor" hvor vi systematisk sprer kunnskap og teknologi fra de beste miljøene til andre klynger og sektorer. Det dreier seg om å lære av de beste og spre teknologi på tvers av fag- og sektorgrenser for å innovere og skape noe nytt, sier Mona Skaret, direktør for vekstbedrifter og klynger.
- Dette er det første og den mest konkrete oppfølgingen av Drømmeløftet. Vi spurte næringslivet hva som skal til for å utvikle flere ben å stå på, og dette var et av initiativene næringslivet selv ønsket, sier hun.
Nøkkelrolle
Hele bredden av norsk næringsliv må fornye og omstille seg for å styrke sin konkurransekraft i overgangen fra særstilling til omstilling. Det gjelder så vel gründere og småbedrifter som de store lokomotivene i norsk næringsliv.
- Klyngene spiller en nøkkelrolle i den omstillingen vi er inne i. Norge har mange sterke klynger, med teknologi og spisskompetanse som andre miljøer i Norge kan ha nytte av. Innovasjon Norges to nye pilotprosjekter er derfor viktig og spennende, sa næringsminister Monica Mæland under presentasjonen av det utvidede klyngeprogrammet i Kongsberg torsdag.
To pilotprosjekter
Som piloter i det nye prosjektet har Innovasjon Norge valgt to anerkjente og godt drevne klyngemiljø med tydelig spisskompetanse:
* Kongsberg- og Raufossmiljøene er anerkjent for sin spisskompetanse på produktivitet og innovasjonshastighet. I følge produktivitetskommisjonen er dette områder som er helt kritisk for å overleve i høykostlandet Norge. Nå skal de to klyngene bidra til økt konkurransekraft i bl.a. olje og gassnæringene ved å dele teknologi og arbeidsmetoder mer systematisk med andre bedrifter og klynger. NCE Systems Engineering på Kongsberg og NCE Raufoss
* Smart Energy Halden, som har spisskompetanse på IKT. De skal bidra til digitalisering av industrien og få fram flere lønnsomme IT-løsninger ved å overføre sin kompetanse til andre klynger.
Ambisjon
«Klyngene som omstillingsmotor" vil fungere som en pilot i 2015, og videreføres til 2016. Ambisjonen er en tung satsing over flere år, men samtidig er det viktig å komme i gang raskt. Det er satt av 10 millioner kroner til pilotprosjektet i 2015, der Innovasjon Norge og næringslivet hver står for halvparten. De FoU- og innovasjonsprosjektene som kommer ut av satsingen vil bli finansiert på vanlig måte av bedriftene selv, eventuelt i kombinasjon med etablerte støtteordninger i regi av Innovasjon Norge, EU, Forskningsrådet og Enova.
Må prioritere
- Norge er et lite land. Vi må prioritere områder hvor vi har forutsetninger for å lykkes. Ikke ved å plukke vinnere eller satse ensidig på en sektor, men ved å kombinere kunnskap og teknologi fra ulike næringer. Norge var tidlig ute med å satse på klynger, og de beste klyngene bidrar allerede aktivt til dristig innovasjon ved å dele spisskompetanse og teknologi. Nå setter vi dette mer i system ved å gi noen av klyngene en nasjonal rolle som pådriver i omstillingen av norsk økonomi, sier Mona Skaret.