Kraftkabel for Johan Sverdrup best i klassen for CO2-utslipp
Strekkingen av kabelen som leverer kraft fra kysten til Johan Sverdrup med kraft fra kysten startet i forrige uke. Dette bidrar til å gjøre Nordsjøgiganten til et av olje- og gassfeltene med de laveste CO2-utslippene i hele verden.
Kabelstrekkingsfartøyet NKT Victoria ved Johan Sverdrup omformerstasjon på Haugsneset nær Kårstø. (Foto: Øyvind Gravås – Woldcam/Statoil)
Utgangspunktet er Johan Sverdrups omformerstasjon ved Haugsneset i nærheten av Kårstø, og i slutten av mai vil fartøyet ha lagt nesten 200 kilometer strømkabel ut til feltet i Nordsjøen.
Når strømlablene er lagt vil en fiberoptisk kabel sikre god kommunikasjon og muliggjøre overvåkning og, når det er nødvendig, fjernkontroll av deler av Johan Sverdrup-feltet fra land.
– Vi legger nå selve livslinjen til Johan Sverdrup-feltet, som vil forsyne feltet med kraft fra land i mer enn 50 år, sier Trond Bokn, senior vice president for Johan Sverdrup.
Kablene vil bidra til å gjøre Johan Sverdrup til et av de mest karbon-effektive olje- og gassfeltene i verden. Estimert til bare 0,5 kg CO2 per fat er utslippene fra Johan Sverdrup omtrent 20 ganger lavere enn gjennomsnittet på norsk sokkel, og 30 ganger lavere enn det internasjonale gjennomsnittet.
Dette gjør Johan Sverdrup til et sentralt prosjekt for å bidra til Statoils ambisjon om å redusere årlige karbonutslipp med 3 millioner tonn i 2030, sammenlignet med estimerte utslipp.
– Verden står overfor betydelige utfordringer med å sikre tilgang til nok energi på en mer klimavennlig måte. Her vil Johan Sverdrup spille en viktig rolle: I løpet av de neste 50 årene vil feltets betydelige reserver bli brukt til å produsere store mengder energi med lave CO2-utslipp, sier Bokn.
CO2-utslippene som reduseres som følge av at Johan Sverdrup bruker kraft fra land vil væreopp til mer enn 400 000 tonn CO2 per år, tilsvarende utslippene på rundt 200 000 biler hvert år.
Kilde: Statoil