Optimisme på offshore-dagen
Ikke overraskende understreket næringsminister Terje Søviknes (FrP) at olje- og gassnæringen kommer til å være like viktig i framtiden som tidligere.
Burde være stolte
- Når mange mennesker på kloden skal ut av fattigdom så er olje og gass i store deler av verden det eneste alternativet til energi. Da er det ikke så lett å ty til sol-, vind- og vannkraft slik som vi har tilgang til i Norge, sa Søviknes.
Han mente at de frammøtte fra stålindustrien burde være stolte over av å kunne være med på å skape verdier som sørger for et bærekraftig samfunn i Norge, også i framtiden.
Ikke uventet framhevet han stabilitet, offensiv tildeling til nye arealer og forskning og utvikling som bærebjelker for å sikre en god og trygg olje- og gassnæring i årene som kommer. Han opplyste at olje- og gassnæringen sysselsetter om lag 200.000 årsverk, og fullroste trepartssamarbeidet – som han mente også blir viktig i framtiden.
Lave kostnader og lavt karbonutstlipp
-For å opprettholde konkurransekraften er det to ting som blir sentralt. Det ene er lave kostnader, som sikres gjennom digitalisering og ny teknologi og lavt karbonutstlipp.
Næringsministeren fikk langt på vei medhold i sine spådommer fra Oljedirektoratets direktør, Bente Nyland.
Hun sa at fokuset på kostnadsbesparelser i bransjen har båret frukter. I perioden 2013-17 har driftskostandene gått ned med 30 prosent.
- Men kostnadsbesparelsene går aldri på bekostning av helse, miljø og sikkerhet, la hun til, og fortsatte:
- Prognosene for produksjon på norsk sokkel er at vi i 2025 vil nå samme nivå som vi hadde rundt toppåret 2004. Men det blir mer og mer gass, framfor olje.
Går så det griner
Hun sa avslutningsvis at olje- og gassnæringen «går så det griner», og Søviknes nikket enig med hodet.
- Investeringene øker, det har vært en solid kostnadsdisiplin, det er mange nye feltutbygginger, økt uteaktivitet og ressursene i nord har økt, avsluttet oljedirektøren sitt innlegg med.