Sender gullforgylte deler til Mars
Bedriften har 20 års erfaring med forgylling av metalldeler, og nølte ikke da Forsvarets forskningsinstitutt FFI kom med oppdraget.
2
Bilder
Mars-gull: Ove Reitan Becker og sønnen Konrad Becker i Velo Galvanisk Anlegg AS klargjør deler som skal huse elektronikk på langtur, i 2020. Foto: Velo
– Nå dukket det opp noe som var litt spesielt så vi slo til med en gang. Avansert elektronikk og datautstyr må skjermes for stråling. Det er visst nok mye stråling ute i verdensrommet. Derfor skal delene gullforgylles, sier en godt fornøyd Ove Reitan Becker i Velo til Metalsupply.
Tar av i 2020
Bedriften har rett og slett lagt 24 karat gull på alle sidene av delene til boksene.
– Vi er ferdige med tre av fire, jeg mener det kommer en til. Hver boks består av fem-seks deler. Alt skal monteres ferdig av andre, og sendes til Mars i 2020. Det er en omhyggelig prosess for å få dette bra. Delene skal igjennom flere tester så vi vet at forgyllingen er blitt tilfredsstillende. Dette er noe av det mest avanserte industrien man kan komme borti, sier han henrykt om overflatebehandlingen bedriften gjør.
På spørsmål om vi kan ta frem delene så vi får tatt bilder, humrer han litt.
– Delene er nok sirlig pakket i en skuddsikker kasse. Den har følere som registrerer om kassen åpnes igjen, så delene kan ikke taes ut nei, sier han med latter i stemmen.
FFI kontaktet Kongsberg Norspace AS i Horten om det spesielle oppdraget. Spørsmålet var hvem som kan gjøre en sånn jobb, forklarer Becker som sier de i Horten hadde det klart at Velo var eneste i Norge med denne erfaringen.
– Vi har over 20 års erfaring med liknende jobber. Det er bokser til satellitter for blant annet telefoni og navigasjon.
Kona Angelicha Becker er like imponert og deltagende i bedriften.
– Selvfølgelig er det spesielt at delene skal så langt ut. Sånt er ikke hverdags. At Velo her i Trondheim får være med på noe som er godkjent igjennom romfartsorganisasjonen NASA i USA er unikt, sier hun fornøyd.