Kabel til Irland snart en realitet
Det melder subseaworldnews.com. Finansieringen er nå snart på plass og det betyr at Celtic Norse nå kan bygges. Det er tenkt at den undersjøiske kabelen kan være i full drift i tredje kvartal 2021, skriver nettstedet.
- Celtic Norse-kabelen vil det gjøre det mulig for Norge å koble sine attraktive lokaliterer og store fornybare energiressurser til Europa og USA med langt kortere responstid enn tidligere, sier lederen for Celtic Norse, Erling Aronsveen.
På Island forbereder Vodafona lokalt en liknende kabel mellom sagaøya og Irland, og Vodafone og Nordavind er blitt enige om å inngå et synergisamarbeid mellom de to prosjektene, og ha som målsetning å få ned kostnadene. Dette samarbeidet kan åpne opp for en helt ny tilkobling mellom Norge-Island-Irland-triangelet skriver Nordavind i en pressemelding.
- Vi er svært godt fornøyd med avtalen med Nordavind. Vodafone på Island har utviklet et prosjekt med en kabel mellom Irland og Island de siste to årene, og vi tror det ligger store fordeler ved å samarbeide med Nordavind, sier leder for Vodafone på Island, Thorvadur Sveinsson i en kommentar. Han legger til at kabel-prosjektet kan være med på å styrke det generelle samarbeidet mellom de Norge og Island.
- Målet for oss er å sikre en lederposisjon for norsk teknologi gjennom store fornybare energiressurser og best mulig internasjonal tilkobling. Celtic Norse vil tiltrekke seg store aktører innen ny grønn teknologi, samtidig som det vil sikre Norge en tryggere og bedre internettforbindelse til resten av verden, sier Aronsveen i Nordavind.
Celtic Norse framstår i dag som et eget selskap, og finansieringen for prosjektet regner med å ha full økonomisk dekning i løpet av tredje kvartal i år. Den neste fasen blir derfor å foreta ytterligere studier som også innbefatter geologiske undersøkelser av havbunnen. Dette skal skje så raskt som mulig. Responstiden for datakommunikasjon mellom Norge og USA vil bli drastisk redusert med den nye kabelen.
På norsk side er planen at kabelen skal komme i land ved Melhus i Trøndelag, nærmere bestemt ved Øysanden. Bakkenett herfra og videre til Oslo og Sentral-Europa er allerede på plass. Det samme er forbindelseslinjer til Nord-Norge.