Ekstremt lavt sykefravær
NorSap og søsterbedriften Sør Stål i Songdalen på Sørlandet har svært lavt sykefravær.
Sykefraværet endte i fjor på 1,2 prosent for NorSap, mens Sør Stål havnet på 1,4 prosent. Det er svært lavt sammenliknet med Norge for øvrig.
Det er Fædrelandsvennen som avlagt de to bedriftene på Mjøvann Industriområde i Songdalen et besøk. Bakgrunnen er det svært lave sykefraværet ved to bedriftene.
I forbindelse med oljeprisfallet for fire år siden, ble også NorSap rammet. Bedriften produserer avanserte stoler til boreplattformer, skips- og plattformkraner eller fjernstyrte ubåter i tillegg til flysimulatorer.
LAVT SYKEFRAVÆR: NorSap på Sørlandet lager høyteknologiske arbeidsstoler, og har et svært lavt sykefravær. FOTO: NORSAP
Dette er høyteknologi-stoler til krevende arbeidsoppdrag.
Målet for NorSap er å ligge under 4 prosent sykefravær. Siden 2017 har dette fraværet gått nedover – fra 3,1 prosent til 1,2 prosent i 2018. Samtidig nådde bedriften en omsetning på 100 millioner kroner i 2018.
Den daglige lederen for bedriften, Ove Jensen, sier at årsaken til det lave sykefraværet skyldes en kombinasjon av god ledelse og ikke minst gode ansatte.
I tillegg har bedriften innført en rekke tiltak, som infomøte i frokostpausen hver mandag, oppusset kantine med subsidiert mat to ganger daglig, treningsstøtte og to sosiale arrangement hvert år. Videre opplyser bedriftslederen at de er bevisste på å rekruttere kvinnelig ansatte.
I nabobygget til NorSap finner man Sør Stål, som har samme eier. Sør Stål er dermed søsterbedrift. Her var sykefraværet i fjor på 1,4 prosent- ned fra 2,0 prosent i 2017.
– Med bare 12 ansatte trigges ansvarsfølelsen; andre må gjøre jobben din hvis du er vekke. Og ikke minst må det kunne sies at folk trives, sier daglig leder Nina Grimsmo til Fædrelandsvennen.
Sør Stål driver med stansing, laserskjæring, vannskjæring og forming av stålplater, og har faktisk søster- og nabobedriften NorSap som en av sine største kunder.