23948sdkhjf

Et industrihistorisk eventyr på Sørlandet

Økt internasjonal konkurranse og en miljøbevegelse som avdekket farlige utslipp førte til at Eydehavn mistet to av sine store industristoltheter: Arendal Smelteverk og Det Norske Nitridaktielselskap (NItriden). Men historien lever videre via Eydehavn Museum.

Eydehavn har sitt navn etter ingen ringere enn Sam Eyde. Mannen som etablerte Norsk Hydro i sin tid. Han så mulighetene ved Arendal – en av Norges ledende sjøfartsbyer rundt 1900. Her var det også mulighet for å få elektrisitet fra flere av vannkraftverkene i nærheten, og i 1913 etablerte Sam Eyde Det Norske Nitridaktielselskap – også kjent som Nitriden. Samtidig etablerte den ivrige industrigründeren også Arendal Smelteverk og i løpet av kort tid ble tettstedene Stokken og Neskilen til Eydehavn.

VIDEO: Film fra museets arbeiderbolig i Eydehavn. 

I dag står de gamle fabrikkbygningene tilbake som et gufs fra en tidligere storhetstid. Men arbeiderboligene i Eydehavn består – ett av dem er bygd om til et museum som forteller om arbeidernes og industribedriftenes historie. Funksjonærene og de litt lenger opp i systemet ved fabrikkene bodde på litt mer eksklusive Buøya like ved. Her ble det bygget ei egen bru for disse. De andre arbeiderboligene er for det meste bevart og er omgjort til moderne boliger.

Arendalsområdet ble etter hvert godt utbygd med vannkraft, og dette var helt avgjørende for at Eyde etablerte sine to virksomheter ved sørlandsbyen – samtidig som havnen i Tromøysund ga lett tilgang til markedene ute i verden.

SMELTEVERKET: Karl Gerhard Andersen skifter hammere på Canary-knuser ved Arendal Smelteverk i 1978. FOTO: EYDEHAVN MUSEUM

Det Norske Nitridaktieselskap (DNN) ble stiftet av Eyde i 1912, og året etter solgte han fabrikken. Men allerede i 1914 var Norges første aluminiumsfabrikk en realitet med 40 ovner klare til bruk. Eydehavn gikk fra å være et lite sted (som da het Stokken og Neskilen) til og bli ei viktig industribygd. DNN etablerte også en aluminiumsfabrikk i Tyssedal bare et par år senere, og da andre verdenskrig var over det mangel på råvarer og kapital.

INNVIELSEN: Sam Eyde og kona foretar en offisielle åpningen av fabrikken (Nitriden) i Eydehavn i 1913. FOTO: EYDEHAVN MUSEUM

Det foregikk derfor en stor omstrukturering av norsk aluminiumsindustri, og det ble bygd fabrikker flere steder i Norge. Konjunkturene fortsatte å være dårlig i flere 10-år og i 1975 var det kroken på døra for aluminiumsverket i Eydehavn, og 10 år senere fulgte Tyssedal. På det meste var det 400 ansatte ved fabrikken i Eydehavn, og på stedet i dag er det både et museum og en «industrihistorisk rute» man kan gå for å lære mer om Eydehavns industrihistoriske eventyr.

For det var først i 2005 av Arendal Smelteverk måtte stenge dørene. Bedriften ble etablert omtrent samtidig med Nitriden, og verket ble verdensledende for utviklingen og produksjon av sika. I starten var selskapet et tysk- norsk foretakende, men under første verdenskrig trakk tyskerne seg ut, og inn kom amerikansk kapital.

FORFALLER: I dag står bygningene igjen og forfaller i Eydehavn. De vitner om en fordums industristolthet. FOTO: MORTEN DAHL

Arendal Smelteverk slet med flere miljømessige utfordringer opp gjennom årene. Blant annet var det flere arbeidere som utviklet lungesykdommen silikose som følge jobben ved verket. Senere - på 1950- og 60-tallet - var det helseskadelig kullos som var i medienes søkelys.  Og mot århundreskiftet ble det avdekket store utslipp av svovel, klimagasser og tungmetaller. Fremst i arbeidet med å avdekke dette sto Bellona, og dette var også en medvirkende årsak til at smelteverket måtte legge ned. Flere av de eldre arbeiderne ved verket utviklet astma og lungekreft.

MUSEUM: Ved Eydehavn Museum kan du få et innblikk i en spennende industri- og arbeiderhistorie. FOTO: MORTEN DAHL

Eydehavn Museum befinner seg i en av de gamle arbeiderboligene i mur som ble oppført mellom 1913 og 1916. Det er derfor ikke så rart at det primært er arbeiderne museet har i fokus, men dette er også historien om ett av Norges største og viktigste industrieventyr med to store bedrifter lokalisert ved siden av hverandre i ei lita sørlandsbygd.

Fakta om industribedriftene i Eydehavn:

Det Norske Nitridaktieselskap (Nitriden):

-Etablert 1912, produserte aluminium, senere oksyd og elektroder. Råstoffet var kull og bauxitt.

-1914: 400 arbeidere starter ved bedriften -1939: Nitriden opplever både ned- og oppturer (både som følge av 1. første verdenskrig og andre utfordringer), men i 1939 nådde produksjonen nye høyder med 15.000 tonn.

-1953: Andre verdenskrig ga store utfordringer, men det ble foretatt nye investeringer i 1953.

-1975: Nitridens anlegg på Eydehavn blir lagt ned.

Arendal Smelteverk:

-1913: Etablert 1912. Produkter: slipestoffer til industrien, silisiumkarbid (sika), korund/durubit, ferrosilisium, elektrodemasse og rujern.

-1913: Produksjonen starter. 

-1928: Amerikansk selskap inn på eiersiden, men selskapet skulle fortsatt være norsk. God produksjon i mange år med sika som eneste produkt.

-1940: Andre verdenskrig: Sika var et viktig produkt for våpenindustrien, og under okkupasjonen var det en tysk administrator ved smelteverket.

-1943: Vellykket sabotasjeaksjon, der transformatoranlegget blir totalt ødelagt.

-1961: Produksjonsrekord på 19.000 tonn. Hadde 25 prosent av det europeiske sika-markedet.

-1981: 400 ansatte.

-2005: Etter at 90-tallet var utfordrende med svingninger i markedet og det ble avdekket store miljøutfordringer legges verket ned i 2005.

 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.12