23948sdkhjf

57 % av investeringene vil gå til norske leverandører

"De første investeringene vil utgjøre nærmere 6,9 milliarder kroner totalt. Prosjektet vil skape høyst tiltrengte jobber for norsk industri, og det anslås at 57 prosent av investeringene vil gå til norske leverandører".

Det skriver Equinor i en pressemelding der selskapet sammen med Shell og Total har besluttet å investere i Northern Lights-prosjektet i Norges første utnyttelsestillatelse for lagring av CO2 på norsk sokkel. Plan for utbygging og drift (PUB) er overlevert Olje- og energidepartementet.

– Northern Lights-prosjektet kan bli det første steget mot å utvikle en verdikjede for karbonfangst og -lagring (CCS), som er nødvendig for å nå de globale klimamålene i Parisavtalen. Utvikling av CCS-prosjekter vil også føre til nye aktiviteter og industrimuligheter for norsk og europeisk industri, sier Anders Opedal, konserndirektør for Teknologi, prosjekter og boring.

Investeringsbeslutningen er avhengig av en endelig investeringsbeslutning av norske myndigheter og godkjenning fra EFTAs overvåkingsorgan (EFTA Surveillance Authority, ESA). 

– Dette unike prosjektet åpner opp for avkarbonisering av industri som har begrensede muligheter til å redusere sine CO2-utslipp. Det kan bli det første CO₂-lageret for norsk og europeisk industri, og kan støtte mål om å redusere netto klimagassutslipp til null innen 2050, sier Opedal.

Investeringsbeslutningen avslutter utredningsfasen, der Equinor, Shell og Total samarbeidet tett med norske myndigheter om å gjennomføre tekniske undersøkelser og prosjektplanlegging, bore en bekreftelsesbrønn og utarbeide nødvendige avtaler. Etter at investeringsbeslutningen er tatt, har Northern Lights-partnerne til hensikt å opprette et felles selskap (joint venture). 

De første investeringene vil utgjøre nærmere 6,9 milliarder kroner totalt. Prosjektet vil skape høyst tiltrengte jobber for norsk industri, og det anslås at 57 prosent av investeringene vil gå til norske leverandører.

– Skal samfunnet kunne gjennomføre en rask og god omstilling til et renere energisystem, er CCS en helt avgjørende teknologi. Shell er aktiv i alle deler av CCS-verdikjeden, og Northern Lights styrker vår globale CCS-portefølje. Vi verdsetter lederskapet som norske myndigheter viser med å akselerere utviklingen av verdikjeder for CCS, og tror at Northern Lights-løsningen for transport og lagring av COhar potensial til å muliggjøre ytterligere investeringer i fangstprosjekter i Europa, sier Syrie Crouch, direktør for CCUS globalt i Shell.

ILLUSTRASJON: EQUINOR

– Total er stolt over å delta i dette første kommersielle prosjektet for karbonfangst og -lagring i Europa. Sammen med våre industripartnere, under ledelse av norske myndigheter, har vi klart å gjennomføre vellykkede tekniske studier, og vi har tatt et viktig steg videre mot realisering av prosjektet. I dag er vi, mer enn noen gang, villige til å fortsette vårt arbeid med utvikling av CCS-teknologien, som er nødvendig for å nå EUs mål om karbonnøytral drift, og som er fullt ut en del av Totals nye Klimaambisjon om nullutslipp innen 2050, sier Philippe Sauquet, direktør for Gas Renewables & Power i Total. 

Northern Lights-prosjektet vil bli bygget ut i faser. Fase 1 omfatter kapasitet til transport, injeksjon og lagring av inntil 1,5 millioner tonn CO2 per år.

Når CO2 er fanget på land fra industrielle utslippskilder, vil Northern Lights være ansvarlig for at COblir transportert med skip, injisert og lagret permanent om lag 2.500 meter under havbunnen.

Mottaksanlegget for CO2 vil ligge på Naturgassparken industriområde i Øygarden kommune i Vestland. Anleggetvil bli fjernstyrt fra Equinors anlegg på Sture-terminalen i Øygarden, og havbunnsanlegget fra Oseberg A-plattformen i Nordsjøen.

Anlegget vil gi mulighet for flere utbyggingsfaser for å øke kapasiteten. Investeringer i de neste fasene vil være avhengig av markedsbehovet fra store CO2-utslippsaktører i Europa.

Equinor har, på vegne av Northern Lights-partnerne, allerede undertegnet ikke-bindende intensjonsavtalermed flere europeiske selskaper om utvikling av verdikjeder for karbonfangst og -lagring.

Bindende kommersielle avtaler vil være avhengig av en positiv investeringsbeslutning fra norske myndigheter og for de enkelte tredjepartprosjektene. Dette samarbeidet på tvers av bransjer er en unik løsning som vil gjøre det mulig å håndtere store CO2-volumer som ellers ville ha blitt sluppet ut. Denne nye verdikjeden og infrastrukturen for karbonfangst- og lagringsprosjekter kan bare bli utviklet gjennom samarbeid mellom nasjonale myndigheter og selskaper.

Dersom prosjektet mottar en positiv endelig investeringsbeslutning fra norske myndigheter i 2020, skal Fase 1 etter planen komme i drift i 2024.

 

 

Kilde: Pressemelding fra Equinor

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.115