23948sdkhjf

SE VIDEO: Et bygg for framtiden

Det blir kalt Framtidens Museum, og er ett av de mest utfordrende og unike byggeprosjekter i verden.

Ikke uventet skal Framtidens Museum ligge i Dubai. I den arktitektoniske verden er det ikke sjelden det er snakk om overdrivelse når det gjelder bygg. Men unikheten til Framtidens Museum kan ikke undervurderes. Byggets unike arkitektur er gjort mulig ved stålets superstruktur og fasade, skriver Worldsteel om bygget

Det er fem år siden at Killa Design, som ledes av Shaun Killa, fikk oppdraget med å forme museets design. Killa er imidlertid ingen nybegynner i faget når det gjelder spesielle bygg. Han sto bak designet på Burj Al Arab, som er ett av de høyeste hotellbygninger i verden, og som ligger i nettopp Dubai. Killa er også ansvarlig for to-tårnsbygget Adress Jumeirah Gate, som har 77 etasjer – og også ligger i Dubai.

Framtidens Museum skal letter planen stå ferdig neste år, og vil være 78 meter høyt. Bygget vil ha et helt ekstraordinært utseende gjort mulig ved hjelp av stålets superstruktur. Man kan godt si at bygget vil ha et futurustisk design. Oppdraget for Killa var å skape et bygg som «representerer oppdragsgiverens syn på framtiden».

-Byggets fysiske del med utstillinger skal representere vår forståelse av framtiden slik vi kjenner den i dag og for de neste 10 årene. Samtidig skal bygget representere det ukjente – altså framtiden, sier Killa.

Arkitektene har designet museet i tre ulike deler: Den grønne «haugen», bygget på toppen og hullet i midten. Inni vil besøkende finne seks etasjer med utstillinger og en administrasjonsetasje. Det vil også være restaurant og barer, auditorium, shopping, parkering og andre servicetilbud.

Det britiske firmaet BuroHappold Engineering ble valgt til å iverksette Killas ambisiøse plan ut i livet.

- Å oversette designerens artistiske og metaforiske konsepter inn i en bygning på 30.000 kvadratmeter kledd med rustfritt stål var en stor utfordring, innrømmer ingeniørene. Men de innrømmer også at det var kanskje det mest spennende prosjektet de har jobbet med.

FRAMTIDENS BYGG: Framtidens Museum skal stå ferdig i Dubai neste år. Bygget er helt unikt. FOTO: WORLDSTEEL

BuroHappold begynte ingeniørarbeidet med å fininnstille den teoretiske formen på bygget med å fjerne så mange av de vanskeligste kurvene som mulig. Dette ville gjøre konstruksjonen enklere å forholde seg til. Deretter ble stålrammen og den lettvektige fasaden designet. Rammeverket består av en “diagrid” laget av 2400 diagnale stålbjelker. Som leder for prosjektet stolte BuroHaaold helt og holdent på parametrisk design og BIM.

Videre benyttet ingeniørene datamaskiner for å definere den arktitektoniske formen, noe som var veldig nyttig i bruken av stålrør som alle måtte ha den samme diameteren. Og dette førte til at byggingen kunne skje raskere og enklere. Så snart ringen av stålbjelker var på plass, ble stålarbeidet gjennomført i løpet av 14 måneder.

For å få plass nettverket av stål ble det benyttet 3D-printere. Det spesielle med stålfasaden er at denne har en rekke sitater i fasaden, som også brukes som vinduer for å slippe lys inn i lokalene. Sitatene er hentet fra visepresidenten og statsministeren i Dubai, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum. «Sitatvinduene» vil bli lyst opp med LED-lys når bygget står ferdig.

Bygget er plassert i utkanten av finansdistriktet i byen, og bygget skal altså etter planen stå ferdig når Dubai er ansvarlig for verdensutstillingen i 2021. Museet håper å kunne tiltrekke seg en million besøkende årlig, der halvparten vil være utenlandske turister.

Kilde: Worldsteel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063