«Fortsatt god kapasitet hos stålverkene»
«For Norsk Stål har situasjonen de siste månedene i større grad normalisert seg på leverandørsiden. Vi har opplevd en generell prisnedgang samtidig som den norske kronen igjen har styrket seg mot både euro og amerikanske dollar. Vi opplever at det fortsatt er god kapasitet og en stabil leveringssituasjon hos stålverkene».
Dette skriver Norsk Stål i sin markedsrapport for juli måned.
I rapporten går det fram at Norsk Stål opplever at det er stadig mer forutsigbarhet i det europeiske stålmarkedet i forbindelse med pandemisituasjonen, da restriksjonene som ble innført tidligere i år, er åpnet forsiktig opp.
«Det er fortsatt utfordringer i Europa knyttet til lav etterspørsel. Dette skyldes bl.a. svake produksjonstall i bilindustrien, hvor nye passasjerbil registreringer har falt med rundt 50 prosent mot samme tid i fjor i EU. I Tyskland har ordreinngangen i den mekaniske industrien falt 31 prosent mot fjoråret. Heldigvis viser spørreundersøkelser at flere selskaper forventer å ha returnert til 2019- tall innen 2022», heter det videre i rapporten fra Norsk Stål
Det går også fram at det den siste tiden har det vært noe økning i etterspørsel, dog denne er svak. Dette gir grunn til en forsiktig optimisme. Stållagrene i EU er tilstrekkelige for etterspørselen som er i markedet nå, og det er ventet at verkene vil avvente en eventuell produksjonsøkning.
«Innen rustfritt ser vi at verkene i Europa har korte leveringstider og aktivt søker mer tonnasje; dette er også gjeldene for rustfrie verk i Asia. Det ser ikke ut til at en usikker tilgang på innsatsmateriale påvirker leveringstidene til verkene», skrives det i markedsrapporten.
Råvarepriser stiger
Den siste tiden har prisen på kull og jernmalm økt, men på grunn av en kombinasjon av lav etterspørsel og høy konkurranse, er verkenes marginer under press og de har ikke klart å få ut disse prisøkningene. Legeringselementer som nikkel og molybden er på vei opp igjen gjennom siste kvartal, etter at bunnen ble nådd i begynnelsen av april. De årlige planlagte produksjonsstoppene for å utføre nødvendig vedlikehold gjennomføres, dog med noe lenger nedetid på flere av stålverkene.
Tariffer innført
«Den europeiske stålindustrien har drevet sterk lobbyisme for å få innførte strengere restriksjoner og kvoteordninger som skal beskytte det europeiske markedet. Den nåværende kvoteordningen har nå blitt revidert med effekt fra 1. Juli. Kvotene vil få sin normale årlige 3 prosent økning, men det er en begrensning på mengden hvert enkelt land kan importere til EU. Dette er dog ikke det som ble ønsket av Eurofer, Det Europeiske Stålforbundet. De ønsket et kutt på 75 prosent i kvoter, men dette ble avvist av EU kommisjonen», heter det avslutningsvis i Norsk Ståls markedsrapport for juli.