23948sdkhjf

Kraftig fall i sjømateksporten i august

Norsk sjømateksport hadde en nedgang på 14 prosent i august. Totalt ble det eksportert sjømat for 7,3 milliarder kroner. Det er 1,2 milliarder kroner lavere enn i august i fjor.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 68,2 milliarder kroner. Det er en økning på 781 millioner kroner, eller i overkant av 1 prosent, sammenlignet med samme periode i 2019.

- Nedgangen i eksportverdien i august skyldes en svekket etterspørsel og mindre drahjelp fra den svake norske kronekursen som vi opplevde tidligere i år, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Tom-Jørgen Gangsø.

 Ferietid i Europa

Laks og torsk står for mesteparten av nedgangen i august, med en redusert eksportverdi på henholdsvis 764 millioner kroner og 236 millioner kroner.

- Årsaken til lavere etterspørsel er sammensatt, men feriemodus i Europa og redusert restaurantkonsum er noe av forklaringen, sier Tom-Jørgen Gangsø.

Polen, Danmark og Frankrike var de største markedene for norsk sjømat i august. 

Stort fall til Kina

I 2019 var Kina det største vekstmarkedet for norsk sjømateksport. Nå opplever Norge et langt tyngre kinesisk marked. Sammenliknet med august 2019 gikk verdien av lakseeksporten til Kina ned 69 prosent i august i år. For den totale norske sjømateksporten til Kina er bildet det samme:

  • I august ble det eksportert rundt 7 600 tonn norsk sjømat til Kina.
  • Den samlede verdien var 214 millioner kroner.
  • Det er en volumnedgang på 43 prosent og en verdinedgang på 54 prosent.

To utfordringer

- Det kinesiske laksemarkedet har vært preget av to bølger, først ved utbruddet av covid-19, og dernest i forbindelse med den etter hvert så omtalte hendelsen på et matmarked i Beijing i juni og etterfølgende mediesaker om korona og sjømat, sier Norges sjømatråds fiskeriutsending til Kina, Victoria Braathen.

Så langt i år har norsk lakseeksport en samlet volumnedgang på 28 prosent og en verdinedgang på 32 prosent til Kina.

- Mens den første bølgen påvirket restaurant- og hotellmarkedet, har den andre bølgen hatt en bredere effekt på markedet. Vi forventer at etterspørselen vil ta seg opp igjen utover høsten, sier Victoria Braathen.

Stor nedgang for laks

  • Det ble eksportert 95 100 tonn laks til en verdi av 5,3 milliarder kroner i august.
  • Volumet falt med 7 prosent.
  • Verdien falt 764 millioner kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med august i fjor.
  • Polen, Frankrike og Danmark var de største markedene for norsk laks i august.

- Under koronapandemien har en stadig større andel av laksen blitt konsumert hjemme istedenfor på restaurant. Dette har ført til en sterk økning i salget av laks i dagligvarehandelen. En konsekvens av det er at en stadig større andel av lakseeksporten nå går til Polen, som er det viktigste foredlingslandet for laks, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Totalt ble det eksportert 15 885 tonn lakseprodukter til Polen i august, noe som utgjør knappe 17 prosent av totaleksporten. Eksportvolumet var 76 prosent høyere enn til Danmark, som er det nest største markedet.

 

 

Kilde: Pressemelding fra Norges Sjømatråd

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078