23948sdkhjf

Produserte nødrespiratorer – står fortsatt i kjelleren ubrukt

Det var Regjeringen som for et år siden bestilte 1000 nødrespiratorer til bruk for koronapandemien. Men respiratorene står fortsatt i kjelleren hos Servi Group.

Det var VG som omtalte saken om nødrespiratorene først, og Laagendalsposten fulgte opp.

Bakgrunnen for bestillingen fra Regjeringen var helsemyndighetene forventet en stor smittetopp i fjor vår. Men den uteble, og dermed ble det ikke bruk for nødrespiratorene, som for øvrig fikk det glatte lag av helsepersonell.

Sammen Laerdal Medical i Stavanger og Forsvarets Forskningsinstitutt gikk Servi Group på Kongsberg i gang med produksjonen. Servi Group har om lag 300 ansatte totalt i Norge. På Kongsberg produserer de til vanlig ventilblokker til styringssystemer, brukt blant annet i det maritime miljøet, i olje og gass, og i våpenindustrien. Selskapets hovedkontor er i Ski. På Kongsberg ble det produsert deler til respiratorene, som så ble sendt til Servi Gruppens avdeling i Kristiansand for ferdigstillelse.

Servi Group

VENTILBLOKKER: Servi Group på Kongsberg produserer til vanlig ventilblokker til styringssystemer, brukt blant annet i det maritime miljøet, i olje og gass, og i våpenindustrien. FOTO: SERVI GROUP

Men fortsatt er nødrespiratorene ubrukte. VG skriver at nødrespiratorene skulle etter planen vært utlevert til norske sykehus innen mai i fjor. Men slik ble det altså ikke. Forsinkelsen skyldes ifølge avisa at nødrespiratorene skal kvalitetsmerkes med såkalt CE-merking. Selv om de også kunne vært benyttet uten denne EØS-godkjenningen, som normalt tar fra 18 til 24 måneder etter klinisk utprøving.

«Samtlige 1.000 kan leveres når kunden ønsker de levert, alle er ferdig produsert, testet og pakket fra vår side i løpet av mars», skriver administrerende direktør Tom-Arne Solhaug i Servi i en e-post til VG.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078