23948sdkhjf

Sverdrup Steel i tett samarbeid med Stena om resirkulering

De siste årene har søkelyset på både kostnadseffektive og bærekraftige løsninger økt i stålbransjen. Som en global leverandør av stål, ønsker Sverdrup Steel i å bidra til en positiv utvikling ved å optimailsere løsninger i den daglige driften. Derfor har selskapet gått i tospann med Stena Recycling.

Til alles fordel viser det seg stadig at kostnadseffektive og bærekraftige løsninger ofte går godt sammen. Særlig i stålbransjen, ettersom rustfritt stål er 100 % resirkulerbart, har lang levetid og vedlikeholdsfritt.

Stena Recycling er en pioner innen gjenvinning av materialer. Det som andre bransjer kaller skrap, gjør Stena Recycling om til verdi. I Sverdrup Steels tilfelle er stålspon og stålkapp et restprodukt som man må kvitte seg med. Og det er nettopp derfor Sverdrup Steel har hatt Stena Recycling på laget vårt, gjennom flere år. Stena Recycling har hjulpet til med å utvikle praktiske løsninger for å sortere og resirkulere avfallet, og attpåtil gir de Sverdrup Steel verdi i retur.

Økt fokus på bærekraft

Øyvind Sandve og Leif Inge Abrahamsen fra Stena Recycling jobber tett med Sverdrup Steel.

- Stena Recycling har hatt et grunnleggende fokus på bærekraft siden vi ble etablert i 1939, men det tok mange år før vi innså at det var ordet «bærekraft» vi skulle bruke. Sten A. Olsson samlet ulike typer skrap og avfall, som han foredlet og solgte videre, sier Øyvind Sandve.

- Fokuset vårt har økt i takt med samfunnets søkelys på bærekraft. Det var også derfor vi i 2017 investerte omtrent 1 billion SEK i «Stena Nordic Recycling Center». Dette er Europas, og kanskje verdens, mest moderne resirkulerings anlegg. Anlegget ligger i Halmstad i Sverige, og er på størrelse med 40 fotball baner. Her blir komplekse fraksjoner sortert i ulike typer metallsorter helt ned til milligramkor. Dette gjør at vi kan gjenvinne 98 prosent av en bil og 98 prosent av et kjøleskap, skyter Leif Inge Abrahamsen inn.

 Lang prosesss

- Etter at sponet har blitt fraktet til dere, hvordan fortsetter prosessen og hvor tar sponet veien?

- Når sponet kommer inn til oss blir det først sortert i fraksjonene dere allerede har sortert i. Deretter sjekker våre operatorer at sponet er av ren kvalitet i henhold til sorteringsbeskrivelsene dere bruker. Dersom det er kommet feil spon i en beholder, tar vi bilder av analysen og sender et forbedringsforslag til dere. Spon som er iblandet flere fraksjoner leverer vi til smelteverk som smelter på utbytte, slik at alle tilsetningene/edelmetallene blir brukt som ny tilsetning for å lage andre metallsorter. Dersom det er helt rene fraksjoner, blir sponet mellomlagret sammen med samme type fraksjoner. Som for eksempel Inconell 625. Deretter selger vi det til et smelteverk som kan smelte det til nye emner av samme kvalitet, svarer Abrahamsen.

-Hvor mye av sponet fra Sverdrup Steel blir resirkulert?

-100  proent av sponet blir gjenvunnet. Fortrinnsvis 1 til 1, fra en fraksjon til samme fraksjon. Dersom det er blandet og må smeltes på utbytte, får vi allikevel brukt 100 %. Dersom det er gjort en feil ved kildesortering som gjør at vi får en blanding som vil være «gift» mot metallene i smelten, vil vi kjøre det gjennom flere prosesser. Dette gjør at vi da sitter igjen med rene fraksjoner som kan smeltes. Hele prosessen foregår i Stena Nordic Recycling Center, forteller Sandve.

AVFALLSSORTERING: Å sortere ut avfallet hos Sverdrup Steel er viktig for at Stena Recycling skal kunne resirkulere materialene. FOTO: SVERDRUP STEEL

- Kan dere fortelle litt om deres rolle i den sirkulære økonomien?

- Vi er sirkulær økonomi i praksis, pleier vi å si. Stena Recycling gjenvinner årlig 6 millioner tonn, som blir til nye råvarer. Vi har også en egen forskningsavdeling som stadig jobber med nye løsninger. Stena Recycling skal være, og er en proaktiv bidragsyter for den sirkulære økonomien. Et eksempel er vår nyeste investering på 250 millioner SEK i et nytt gjenvinningsanlegg. Her skal elbilbatterier gjenvinnes. Når anlegget er ferdig, vil vi klare å gjenvinne 95 prosent av et elbilbatteri.

Full sporbarhet i verdikjeden viktig

- Hva kan stålbransjen gjøre for å sikre en mer bærekraftig drift?

- Det handler ofte om å finne gode løsninger for sortering, som ikke går ut over av den daglige driften. Man må sortere i rene fraksjoner eller optimalisere blandinger av forskjellige fraksjoner. Det er også viktig med full sporbarhet i hele verdikjeden, fra spon til nytt produkt. På den måten kan bedriftene være sikre på at det blir brukt smelteverk med ny teknologi for renere utslipp, og at det blir benyttet grønne transportløsninger, sier Sandve.

- Vi kjører kurs på sortering, optimaliser skilting for fraksjoner i verksted og på maskiner. I tillegg har vi kontinuerlig oppfølging hos bedriftene og en egen kundeportal. I kundeportalen kan man få full oversikt over alt i fra pris til mengde, samt sorteringsgrad og ikke minst CO2 besparelse. Man sparer store mengder CO2 utslipp på omsmelting, til sammenligning med å utvinne nytt jomfruelig jern og metaller, forklarer Abrahamsen.

Som Øyvind Sandve forklarer, sparer Sverdrup Steel flere tonn CO2 årlig ved å resirkulere, uten at det går ut over den daglige driften.

 

Kilde: Sverdrup Steel

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078