23948sdkhjf

Kimek-direktøren: Frykter at 600 marinrelaterte arbeidsplasser kan gå tapt

Verftsdirektøren ved Kimek i Kirkenes frykter at 600 marin-relaterte arbeidsplasser i området kan gå tapt som følge av Ukraina-krigen. Eller mer riktig: Som følge av sanksjonene mot Russland.

Metalsupply skrev om Kirkenes-verftet Kimek like etter at Russland hadde invadert Ukraina.

Den gang var sjefen ved verftet, Greger Mannsverk, bekymret for å miste sine russiske kunder.

Det er han fortsatt. I et facebook-innlegg frykter Mannsverk at 600 arbeidsplasser knyttet til den maritime næringen i området skal gå tapt fordi sanksjonene mot Russland får konsekvenser for næringslivet i nord.

- Går utover oss som lever av russiske kunder

«Slik det ser ut nå for meg, så er det tilnærmet umulig å få gjort pengetransaksjoner mellom Russland og Norge, selv fra banker i Russland som ikke er omfattet av sanksjonene. En del norske firma har selv iverksatt sanksjoner mot selskaper som handler med russiske kunder, slik at de sier nei til å levere reservedeler, hvis de skal monteres på Russiske båter. Dette betyr at man rammer i første omgang oss som lever av russiske kunder, og som i alle år har blitt sett på som viktige når det gjelder å opprettholde befolkningen i de grensenære områdene», skriver Mannsverk på Facebook.

Videre skriver han at det ikke vil være lurt å stenge havnene i Norge for russiske fartøy da dette vil gå ut over de bilaterale avtalene landene i mellom, svekke Svalbard-traktaten og gå ut over fordelingen av fiskeriressursene i området.

Han savner også at det er regjeringen som innfører sanksjoner og ikke enkeltbedrifter.

Videre skriver han at den maritime næringa i Kirkenes omfatter mer enn 600 arbeidsplasser, direkte og indirekte, som lever av og leverer tjenester til den maritime næringen, hovedsakelig den russiske.

KAN TAPE OMSETNING: 70 prosent av Kimeks omsetning kommer fra russiske kunder. FOTO: KIMEK

70 prosent av omsetningen til Kimek kommer fra russiske kunder.

Dette må gjøres

I tillegg til at regjeringen må være tydelige på at det er myndighetene, og ikke enkeltbedrifter som skal innføre sanksjoner mot Russland, så mener Mannsverk at følgende må gjøres:

- Reduser varslings og betalings plikten ved permitteringer til to dager. Dagens regler er 14 og 15 dager.

- Iverksett målrettede støtte umiddelbart til de bedriftene som er rammet av sanksjonene. Bedriftene må også få rimelige statsgaranterte likviditets lån, slik det ble praktisert under Corona epidemien, hvor bankene garanterer for 10 prosent og staten for resten. Dette for å kompensere blant annet for betalingene fra ikke sanksjonerte selskaper som er blokkert av sanksjonene.

- Gjeninnfør regelen om at bedrifter må ha hovedkontor og hoved virksomheten sin i 0 avgifts sonen, for å slippe å betale arbeidsgiveravgift. De som tilfredsstiller dette, vil også ha samme avgift når de arbeider utenfor sonen. I dag pendler bedrifter sørfra til 0-sonen, slipper å betale arbeidsgiveravgift, så lenge de arbeider mer enn 50 prosent av måneden i redusert sone. Dette må opphøre!

- Statsstøtte-reglementet: Fjern regelen om at hvis du har tapt 50 prosent av egenkapitalen din, så må du betale full arbeidsgiver avgift, selv om du er registrert i redusert sone.

«Når regjeringen har ordnet opp i dette, så har vi en forhåpentligvis solid grunnmur som vi kan bygge videre på, for å snu oss mot nye produkter og markeder», skriver Greger Mannsverk avslutningsvis på Facebook.

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.076