Her flyttes helikopterflyet bort fra Senja
Sist søndag måtte man utsette å flytte Osprey-flyet fra Senja grunnet dårlig vær.
Onsdag var været såpass bra at aktørene satte i gang et nytt forsøk på å fjerne helikopter-flyet fra naturreservatet på Senja.
Måtte nødlande
Det var i august at det amerikanske luftfartøyet måtte foreta en nødlanding på øya.Det krevende bergingsarbeidet med å hente den ut har vært ledet av det Luftforsvaret med deltagere fra både Hæren, Luftforsvaret, Heimevernet, statsforvalteren og det amerikanske Forsvaret, samt flere sivile aktører.
TRYGT: Osprey-flyet trygt plassert på kontainerskipet. FOTO: FORSVARET
– Ospreyen er nå trygt over på den flytende lekteren og transporteres til havn i Sørreisa. Det har vært både spennende og utfordrende, sier Odd Helge Wang, sjefssersjant ved Maritim helikopterving på Bardufoss. Han har ledet arbeidet på stedet.
Bygde en rampe
– Flyet stod for langt unna vannkanten til å kunne løftes direkte ut med kranbåten. Sammen med soldater fra Ingeniørbataljonen på Skjold har vi bygget en rampe av stokkematter, og så slept flyet ned til sjøen. Høy sjø gjorde at selve løftet har blitt utsatt et par ganger, men i dag var forholdene perfekte, sier Wang.
At Osprayen stod i et naturreservat var med på å komplisere beregningen.
MYE UTSTYR: Det var mye utstyr som måtte på plass for å få fjernet flyet. FOTO: TIRIL HASLESTAD
– Det har vært viktig for oss å ikke gjøre skade på terrenget som naturen selv ikke kan reparere raskt. Vi har ikke grav noe sted, men det har naturligvis blitt en viss slitasje på det øverste dekket, som på mose og lyng. Gjennom hele prosessen har vi hatt en tett og god dialog med statsforvalterens miljøavdeling, sier Wang.
Nå gjenstår det kun å få flyet trygt frem til flystasjonen på Bardufoss, samt å rydde skikkelig opp på Stongodden.
Kilde: Forsvaret