Offisiell åpning av Njord-feltet - klar for 20 nye år
– Med krig i Ukraina har eksport av norsk olje og gass til Europa aldri vært viktigere enn nå. Gjenåpning av Njord bidrar til at Norge forblir en stabil leverandør av gass til Europa i mange år fremover, sier olje- og energiminister Terje Aasland.
Nye funn i nærområdet
Njord-feltet startet produksjonen i 1997 og skulle opprinnelig produsere til 2013. Systematisk arbeid med økt utvinning gjør imidlertid at det fortsatt er store volumer av olje og gass igjen. Nye funn i nærområdet kan også produseres og eksporteres via Njord.
I 2016 ble plattform og lagerskip koblet fra feltet og slept til land for svært omfattende oppgraderinger. 27. desember 2022 startet produksjonen fra Njord-feltet opp igjen.
– Det er første gang en plattform og et lagerskip kobles fra feltet, oppgraderes og slepes tilbake, og vi har nå doblet levetiden for feltet, sier Grete B. Haaland, områdedirektør for utforskning og produksjon nord i Equinor og fortsetter:
– Det har vært en stor og krevende jobb, til dels utført under en pandemi, og jeg vil takke alle som har bidratt slik at Njord igjen kan levere olje og gass til markedet. Med de prisene vi forventer de neste årene, vil dette omfattende oppgraderingsprosjektet være nedbetalt i underkant av to år etter oppstart.
Dobbel levetid og produksjon
Det er ikke bare levetiden som er doblet. Ambisjonen er å også å doble produksjonen og produsere om lag like mye fra Njord som fram til nå, om lag 250 millioner fat oljeekvivalenter.
Det skal bores 10 nye brønner på Njord fra et oppgradert boreanlegg, det er tidligere gjort funn i Njord-området og det skal letes mer i nærområdet.
I tillegg er to nye havbunnsfelt allerede koblet opp til Njord. 8. april startet produksjonen fra Equinor-opererte Bauge, mens havbunnsfeltet Fenja, operert av Njord-partner Neptune Energy, startet opp 27. april. Utvinnbare volumer fra de to feltene til sammen er på 110 millioner fat oljeekvivalenter.
Delvis elektrifisering
Det planlegges for at Njord-feltet om noen år skal få kraft fra land via Draugen-plattformen i Norskehavet og bli delvis elektrifisert. De årlige CO2-utslippene reduseres med om lag 130.000 tonn.
Kilde: Pressemelding fra Equinor