23948sdkhjf

Deler av stålet fra «Helge Ingstad» skal bli fiskehotell

Skrapmetallet fra fregatten KNM «Helge Ingstad» skal brukes til mye rart. Blant annet skal en del av stålet bli brukt til et såkalt fiskehotell på havdypet.

Det meste av skrapmetallet fra fregatten, som i november 2018 kolliderte og deretter sank, er imidlertid solgt til det tyske smelteverket Baische Stahlwerke (BSW).

Det skriver Forsvarets Forum, som har forsøkt å finne ut av hvor stålet fra fregatten faktisk har havnet.

Betalte 18 millioner kroner

Ifølge Forsvarsmateriell skal BSW smelte om metallet til armeringsjern. Tyskerne betalte 18 millioner kroner for metallet fra KNM «Helge Ingstad».

Men ikke alt ble solgt til det tyske smelteverket. Forsvaret beholder noe av stålet selv fordi det kan komme til nytte på noen av de fire gjenværende fregattene.

– Forsvaret har beholdt noe stål dersom det skulle bli bruk for dette på de fire gjenværende fregattene, skriver informasjonskonsulent Elisabeth Sandberg i Forsvarsmateriell (FMA) i en e-post til Forsvarets forum. Hun kan av sikkerhetsmessige årsaker ikke røpe hvilke deler det er snakk om.

En tredje aktør som har fått kjøpt en liten mengde av stålet fra fregatten er rederiet Wilhelmsen, som foreløpig ikke har bestemt seg for hva stålet skal brukes til.

Fiskehotell

Nordic Sircles er en fjerde aktør som også har sikret seg en del tonn metall fra KV «Helge Ingstad». Ifølge Forsvarets Forum ønsket selskapet i utgangspunktet å kjøpe 300 tonn stål, men fikk ikke mer enn 10 tonn.

Smeltes om: Et stysk stålverk skal smelte om det meste av stålet fra KNM "Helge Ingstad". Her ses stålet etter at fartøyet ble plukket fra hverandre hos Norscrap West. Foto: Forsvarsmateriell 

En del av dette stålet er benyttet til å bygge det som på fagspråket kalles et marint habibat – eller på godt norsk et fiskehotell. Forsvarets Forum skriver at Nordic Sircles bruker stål fra skip og oljeinstallasjoner til gjenbruk, for eksempel i byggebransjen.

Nordic Sircles lager fiskehotellet på oppdrag fra Akvariet i Bergen.

Også deler til Forsvarsmateriell

Også Forsvarsmuseet har sikret seg deler fra fartøyet i november 2018. Dette gjelder blant annet en del av skipssiden som ble truffet av tankskipet «Sola», en del instrumenter og en kontrollkonsoll som sto på broen. Også ting fra de oversvømte lugarene har museet sikret seg. Ingen av gjenstandene er for tiden utstilt, men de kan komme på utstilling senere.

 

Kilde: Forsvarets Forum

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063