EU godkjente toll på amerikanske varer

Dette er som svar på de tollsatsene på 25 prosent som president Donald Trump innførte på stål og aluminium forrige måned.
En majoritet av de 27 medlemslandene i EU stemte for innføring av tollene. Noen av disse vil tre i kraft i midten av april, en del i midten av mai og den siste omgangen 1. desember.
Jobber fortsatt for forhandlinger med USA
Totalt omfatter listen rundt 1 500 varer, og tollsatsene kan gå opp til 25 prosent.
Det skriver vår søsterportal i Sverige, metal-supply.se.
«EU mener at USAs toller er ubegrunnede og skadelige og at de påfører økonomisk skade på begge sider samt den globale økonomien. EU har tydelig uttrykt sin preferanse for å finne forhandlingsløsninger med USA som er balanserte og gjensidig fordelaktige,» uttalte EU-kommisjonen etter avstemningen.
Rammer "Republikanske" stater
Tollene er rettet mot politisk sensitive delstater i USA og inkluderer produkter som soyabønner fra Louisiana, hvor representanthusets talsperson Mike Johnson bor, samt diamanter, landbruksprodukter, fjærfe og motorsykler, rapporterer Bloomberg News.
Mye tyder derfor på at EU ønsker å ramme delstater hvor republikanerne fikk mange stemmer ved siste valg.
- Vil sette press på USA
Sverige er blant landene som stemte for å innføre mottollene. Bistands- og utenrikshandelsminister Benjamin Dousa (M) uttalte onsdag til Aftonbladet:
– Vi synes det er en velarbeidet liste som vil sette press på USA til å sette seg ved forhandlingsbordet med oss.
USA har også innført en generell toll på 20 prosent på nesten all europeisk eksport, samt en egen toll på 25 prosent på biler og enkelte bildeler. Alle Trumps tollsatser påvirker EU-varer verdt omtrent 380 milliarder euro. Hva EUs svar på disse tollsatsene blir, gjenstår å se.
Ungarn stemte mot
EU-kommisjonen slår fast at mottiltakene som nå er stemt gjennom kan oppheves når som helst dersom USA går med på et rettferdig og balansert forhandlingsresultat.
Det eneste EU-landet som ikke stemte for EU-tollen var Ungarn med Viktor Orban i spissen.
KLIKK for alle artikler i Handelskrig.