23948sdkhjf

Equinor vs Aker BP målt på økonomi, strategi og materialbruk

Det er årsrapport-tid fra de store. Fasitene for 2024 åpner også muligheten for å sammenlikne gigantene på sentrale områder.

De to største operatørene på norsk sokkel, Equinor ASA og Aker BP ASA, står sentralt i utviklingen av norsk energiproduksjon – både når det gjelder olje og gass, og fremvoksende lavkarbonløsninger.

Årsrapportene, som vi har dekket separat her (Equinor) og her (Aker BP), gir innsikt i hvordan de opererer, investerer og stiller krav til leverandørindustrien – ikke minst for metaller og materialer. 

Vi har satt fakta og funn i tabeller for å gjøre det oversiktlig. Først hovedtallene:

Så har vi strategier og ambisjoner i 2025, da. Begge selskapene har tydelig formulerte mål for 2025 og årene fremover. Her divergerer de noe i retning, men med felles fokus på kostnadseffektivitet, teknologi og bærekraft.

Nesten mest håndfast informasjon går på bruken av stål og andre metaller, som er omfattende i begge selskaper. Her spiller leverandørindustrien spiller en sentral rolle i å møte både volum- og bærekraftkrav.

Feltportefølje og prosjektstatus

Nevnes må også pågående og kommende prosjekter som gir betydelig etterspørsel etter strukturmetall, stålkonstruksjoner og subsea-komponenter.

Equinor:

  • Johan Castberg, Yggdrasil, Bacalhau, Rosebank (m.fl.)
  • Offshore vind: Empire Wind, Dogger Bank
  • CCS: Northern Lights og Northern Endurance

Aker BP:

  • Yggdrasil (over 700 mill. fat), Skarv Satellitt, Valhall PWP–Fenris
  • Johan Sverdrup fase 3
  • CCS-lisenser: Poseidon, Atlas, Forsete

Det må også være rimelig å konkludere med at Equinor og Aker BP faktisk representerer litt ulike tilnærminger til verdiskaping og bærekraft i energisektoren. 

Equinor med en sterk fornybarsatsing og global portefølje. Aker BP med laserfokus på norsk sokkel, høy operasjonell effektivitet og teknologisk innovasjon.

Felles er at kravene til leverandører skjerpes. Dokumentasjon av CO₂-fotavtrykk, økt innhold av resirkulert stål og løsninger for digital sporing og sirkularitet er ikke lenger fremtidstema – men realitet nå i 2025. 

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093