Uenighet om stålstandard virkelig reduserer karbonutslippene
Organisasjonene hevder at denne standarden, som ble opprettet for å påvirke handelsavtaler, inkludert en ventende avtale mellom USA og EU, favoriserer den eksisterende praksisen til en liten brøkdel av stålprodusenter i velstående nasjoner i stedet for å skape mekanismer for å meningsfullt dekarbonisere global stålproduksjon, og bør ignoreres i alle offentlige standarder eller handelsavtaler.
Standarden er designet for dekarbonisering
Philip K. Bell, president for den Washington-baserte Steel Manufacturers Association (SMA), en av grunnleggerne av Global Steel Climate Council, sier at GSCC Steel Climate Standard er designet for å dekarbonisere global stålproduksjon ved å la kundene velge stål som har de laveste karbonutslippene.
- Andre regimer med to standarder for stålutslipp gir et miljømessig fikenblad for selskaper som lager stål med kullintensive masovner med høye karbonutslipp, men likevel ønsker å kalle produktene sine rene eller grønne eller ansvarlige, sier Bell.
- Når du tillater en samling av industrimedlemmer som er mer interessert i å posisjonere seg som det grønne alternativet i stedet for å redusere utslippene på en meningsfull og avgjørende måte, ender du opp med en standard som den som er laget av GSCC. Når det gjelder å redusere utslippene fra den globale stålindustrien, kan vi rett og slett ikke resirkulere oss ut av problemet. Enhver global klimastandard for stål må skape effektive mekanismer som motiverer primærprodusenter til å gå bort fra kull og mot velprøvde løsninger, sier Margaret Hansbrough i Steelwatch.
Ifølge SMA gir GSCC Steel Climate Standard stålprodusenter alle insentiv til å bytte fra kull med høye utslipp til en velprøvd løsning som for eksempel elektrisk lysbueovn (EAF) stålproduksjon.
- Ms. Hansbrough hadde et ganske annet syn på resirkulering tidligere i år da hun insisterte på at måten Japans stålindustri kunne redusere karbonutslippene meningsfullt på var å gå over til skrapbasert EAF-stålproduksjon, sier Bell.
Står for 7 % av klimautstlippene
Stålindustrien står for 7 prosent av globale klimagassutslipp. Klimagrupper hevder imidlertid at GSCC-standarden ikke klarer å redusere utslippene fra global stålproduksjon meningsfullt ved å ikke ta hensyn til forskjellene mellom stål laget av resirkulert skrap og primært stålproduksjon laget av jernmalm.
God nok: Philip K. Bell i Steel Manufacturers Assocation mener at den gjeldende stål-standarden for å få ned klimauslippene i stålindustrien er god nok. Foto: Steel Manufacturers Assocation
- Det er feil, ifølge Bell.
- GSCC-standarden er i tråd med klimabudsjettet, er bygget på sunne og konservative prinsipper, og sikrer 1,5 °C-målet. Tvert imot, de alternative standardene, ved å bruke en glidende skala, lar masovnsstålprodusenter kalle seg grønne eller rene eller ansvarlige mens de holder seg til kull. Begrunnelsen bak dem forklarer hvorfor flere masovner bygges nå og enda flere planlegges. GSCC-standarden er den eneste som følger IEA-veien og skaper en meningsfull reduksjon i karbonutslipp, sier han.
Kullbasert produksjon utgjør 70 prosent av den globale stålproduksjonen og 90 prosent av sektorens utslipp.
Ifølge organisasjonene som har skrevet brevet er den globale gjenvinningsgraden for skrap allerede på 85 prosent, og Mission Possible Partnership har konkludert med at «selv i en mer sirkulær økonomi, over én milliard tonn per år primærstål (ved bruk av jernmalmråstoff i motsetning til skrap) vil være nødvendig globalt innen 2050.»
Bell sier at det er mer enn nok jernholdig skrap til å støtte et globalt skifte til EAF-stålproduksjon, og siterer en 2023-studie, som tilbyr den mest nøyaktige beregningen av skraptilgjengelighet til dags dato.
- Du vil legge merke til hvordan selskaper i Tyskland, Canada og andre land går fra integrert produksjon til EAF/DRI, et signal om at de tror det vil være nok skrap.Og integrerte stålprodusenter i USA har fortalt sine investorer at det er rikelig med skrap for å støtte veksten i EAF-produksjonen., sier Bell.
Forvirrer markedet
Organisasjonene som har undertegnet det åpne brevet insisterer på at GSCC-standarden også forvirrer markedet samtidig som den unnlater å adressere de sosiale og miljømessige konsekvensene av stålproduksjon. Ettersom bilprodusenter, utviklere av fornybar energi og andre industrier prøver å redusere utslippene i forsyningskjeden, er en global sertifisering for lavutslipp og bærekraftig produsert stål viktigere enn noen gang.
-Organisasjonene bak brevet ønsker tilsynelatende å fortelle bilprodusenter, byggefirmaer og apparatprodusenter at all slags stålproduksjon er ren, til og med den kullintensive som produserer betydelig mer karbondioksidutslipp. Den tilnærmingen er den virkelige årsaken til forvirring i markedet, sier Bell.
Ifølge de som har undertegnet brevet klarer ikke den bransjeskapte GSCC å levere denne standarden mens den konkurrerer med allerede etablerte regler opprettet gjennom en prosess med flere interessenter, inkludert ResponsibleSteel og Science Based Targets Initiative.
GSCC-standarden fokuserer også utelukkende på utslipp, og ignorerer andre miljømessige og sosiale konsekvenser av industrien, inkludert miljøforringelse og skade på lokalsamfunn fra gruvedrift av kull og jern, avskoging, brudd på arbeids- og menneskerettigheter, luftforurensning fra dekonstruksjon og resirkulering av stål til skrap, eller luftforurensning fra selve stålverkene.
- Faktisk fører stål som oppfyller GSCC Steel Climate Standard til lavere karbonutslipp, renere luft, sunnere skoger, mer beboelige samfunn, bedre forhold for arbeidere og mindre skrap i søppelfyllinger og elver og innsjøer, sier Bell, og legger til:
- Integrerte stålprodusenter som omfavner doble standarder, kaller på den annen side stålet sitt rent selv om produksjonsmetodene deres forårsaker skadene disse gruppene hevder de ønsker å eliminere.
Oppfordrer til å unngå å kjøpe GSCC-sertifisert stål
- Vi oppfordrer stålkjøpere til å unngå GSCC-sertifisert stål ettersom det ikke klarer å redusere utslipp og setter en fare for å holde seg innenfor 1,5 C fra global oppvarming. På et tidspunkt da bilprodusenter ønsker å avkarbonisere hele forsyningskjedene deres, er det siste de trenger nok en stålsertifiseringsstandard som ikke tilbyr noe mer enn forvirring og grønnvasking med svake standarder som truer med å forverre miljøpåvirkningene til stålindustrien, sier Matthew Groch i Decarbanisation for Mighty Earth.
Bell påpeker på sin side at Steel Climate Standard lar ingen slippe taket.
- Standarden gjør det klart at enhver stålprodusent, uansett hvor lave karbonutslippene er i dag, må fortsette å kutte utslippene for å sikre at stålindustrien når målet innen 2050, sierStel han.
Standarden forteller dem alt de trenger å vite
-Vi har en mulighet til å dekarbonisere hele forsyningskjedene, investere i teknologier i stor skala som kan redusere globale utslipp og skape en fremtid for ren energi bygget med rent stål," konkluderte Johanna Lehne, programleder for E3G. "Enkeltpersoner på tvers av stålindustrien må legge all sin innsats i å bygge en legitim global standard som prioriterer renere luft og vann, menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, og flytte markedet fremover for å produsere virkelig lavutslippsstål. Kunder har rett til å vite om stålet de kjøper er det reneste stålet som er tilgjengelig. GSCC Steel Climate Standard forteller dem hva de trenger å vite, sier Bell avslutningsvis.
Kilde: Steeltimes International