23948sdkhjf

Nytt maskinregister skal komme ulovlige maskiner til livs

Et landsdekkende maskinregister over alle godkjente og CE-merkede anleggsmaskiner blir innen lenge en realitet.
En arbeidsgruppe i regi av Maskingrossisternes Forening (MGF) bestående av Maskinentreprenørenes Forening, Entreprenørforeningen Bygg og anlegg, Utleieforeningen, forskjellige sertifiseringsorganer, Arbeidstilsynet, Arbeidsdirektoratet, og Finans Norge har siden januar jobbet med å finne en løsning på hvordan man unngår de mange ulovlige maskinene som finnes på norske arbeidsplasser.

Direktør for MGF Anita Helene Hall sier at bakgrunnen for etableringen av arbeidsgruppen var at MGF gjennom lengre tid har fått en del bekymringsmeldinger fra medlemmer i anleggsgruppen om at det finnes en del ulovlige maskiner på norske arbeidsplasser. Disse er blant annet maskiner fra andre kontinenter, for eksempel ombygde maskiner uten korrekt samsvarserklæring og CE-merking, eller maskiner som rett og slett har en forfalsket samsvarserklæring.

- Disse ulovlige maskinene fanges ofte ikke opp i de årlige kontroller, og konsekvensen er at potensielt farlige maskiner innføres og benyttes på norske arbeidsplasser med dertil hørende risiko for dødsulykker, vibrasjons- og støyskader samt forurensende utslipp, sier Anita Helene Hall og fortsetter:

- Meldingene fra bransjen viser at dette er et stort problem – spesielt i anleggsmarkedet. I arbeidsgruppen hersker det derfor bred generell enighet om at vi ikke vil ha disse maskinene i Norge.

Kontroll av varierende praksis
En av grunnene til at så mange ulovlige maskiner finnes på norske arbeidsplasser er at det finnes veldig varierende praksis blant de kontrollører som skal godkjenne maskinene hvert år.

Arbeidsgruppen har på tre arbeidsmøter i år berørt temaer rundt samsvarserklæringer, CE-merking og kontroll og konklusjonen og utover å få avklart en del spørsmål har man funnet felles forslag om at den eneste mulige løsning for å luke ut de ulovlige anleggsmaskinene er å lage et nasjonalt register over alle godkjente maskiner.

Sertifiserings- og kontrollorganet SGS er allerede godt på vei med å utvikle en løsning til et ferdig register. Dette registeret kan bli klart innen for et års tid eller to, og til den tid må alle anleggsmaskin-eiere derfor registrere sine maskiner i registeret.

- Det er hovedsakelig anleggsmaskiner som er problemområdet og derfor i utgangspunktet disse, som det vil dreie seg om. Registeret skal finansieres av maskineierne, men det blir på et overskuelig kostnadsnivå på rundt 200 kroner i året per maskin, sier Anita Helene Hall.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079