23948sdkhjf

EUROFER: Roper varsko for europeisk stålindustri

«Den siste utviklingen i stålsektoren og på tvers av kritiske verdikjeder er bekymringsfulle tegn på en jevn forverring, som setter overlevelsen og overgangen til stålprodusenter og deres nøkkelkunder i Europa i fare».

Det gjelder for eksempel bilindustrien, advarer European Steel Assocition (EUROFER).

«En ren industriavtale som inkluderer raske og radikale tiltak i EUs industri-, energi- og handelspolitikk, er siste sjanse til å sikre Europas velstand og skjerme europeisk industri mot billig import drevet av tredjelands urettferdige handelspraksis, overkapasitet og lavere klimaambisjoner», oppfordrer EUROFER videre.

Risiko for avindustrialisering

– Risikoen for avindustrialisering i Europa har aldri vært mer tydelig enn i dag. De siste nyhetene fra Tyskland og Øst- og Sentral-Europa er bare toppen av isfjellet vi har advart om siden et 10-år, og som nå påvirker ikke bare stål, men også viktige verdikjeder som bil og vind. Situasjonen er eksplosiv; både industri og avkarbonisering er i fare”, sier Axel Eggert, generaldirektøri EUROFER i en pressemelding.

Enten får vi en robust «Clean Industrial Deal», eller så vil Europa uunngåelig bli et industrimuseum drevet av kinesiske og amerikanske rene teknologier, advarer han, og legger til:

- Nøkkelkravene for at EUs stålindustri forblir i Europa er for det første, umiddelbare og omfattende handelshandlinger som stopper urettferdig handelspraksis og global overkapasitet som blir avlastet på og ødelegger EUs stålmarked. For det andre, en vanntett karbongrensejusteringsmekanisme (CBAM) som ikke vil tillate stålimport fra land som omgår klimabeskyttelse ved å eksportere til EU fra noen få "rene" installasjoner og selge det skitne stålet sitt i sine innenlandske og ikke-EU-markeder. Videre trenger vi rimelig ren energi og ledende markeder for EU-lagde grønne produkter for å støtte overgangen.

Slo alarm for flere år siden

- Den europeiske stålsektoren er en lakmustest for hele EU-industriens helse. Vi slo alarm for flere år siden. Nå har symptomene på avindustrialisering spredt seg til verdikjeden. Vi trenger, som Mario Draghi sier, radikale endringer i EUs politikk for å restarte vår konkurranseevne. Dette er det siste toget for Europas avkarbonisering og velstand, avslutter Eggert.

Kilde: Pressemelding fra EUROFER

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062