Aker Solutions med tre nye fundamentløsninger for flytende havvind
Stødig i vinden: I går presenterte Aker Solutions hele tre nye design for fundamenter til flytende vindturbiner, med de herlige navnenen YFloat, CONFloat-Omega og CONFloat-7C.
Fundamentene er utviklet for å forenkle produksjon, redusere vedlikehold og støtte vindturbiner på 15 MW og oppover.
Løsningene bygger, som Aker formulerer det, på fem tiår med offshoreerfaring. De retter seg mot en ny generasjon havvindprosjekter med høyere effektbehov og dessuten effektivitet i leverandørkjeden.
Både stål og betong
Alle tre design – stålkonstruksjonen YFloat og betongplattformene CONFloat-Omega og CONFloat-7C – er utstyrt med passive ballastløsninger og kan bære turbiner over 15 MW.
- YFloat er et symmetrisk stålfundament med høy prefabrikasjonsvennlighet og mulighet for lokal montering. Designet bidrar til redusert materialforbruk og lavere LCOE (levelized cost of energy).
- CONFloat-Omega har et sirkulært betongskrog med moonpool og forskjøvet tårnplassering, tilpasset tøffe havområder. Løsnigen gir lavt vedlikeholdsbehov og høy strukturell levetid.
- CONFloat-7C bygger videre på CONDEEP-teknologi fra olje- og gassindustrien, med en sentralisert turbinplassering og syv betongceller. Lav ferdigstillelsesdybde åpner for montering ved flere havner og utbyggingssteder.
Lanseringen kommer i en tid der flytende havvind får økt strategisk betydning, særlig i markeder med store vanndyp som Norge, Storbritannia, Japan og USA. Artikkelen fortsetter under denne lenken:
Viderefører erfaring fra både stål og betong
Teknologien anses som nødvendig for å kunne utnytte områder der bunnfaste turbiner er lite egnet. EU har satt mål om 300 GW havvind innen 2050, hvorav 40 GW skal være flytende innen 2030 se EU-kommisjonen.
Det internasjonale energibyrået (IEA) har også trukket frem flytende havvind som en nøkkelteknologi i overgangen til fornybar energi, med betydelig potensial langs dype kontinentalsokler. Fra IEA Offshore Wind Outlook 2019.
– Med disse fundamentene viderefører vi vår erfaring fra både stål og betong i offshoremarkedet, og styrker vår posisjon innen fremtidens havvindprosjekter, sier Henrik Inadomi, konserndirektør for New Energies i Aker Solutions i meldingen.
Alternativer? Noen av konkurrentene man kan snuse på inkluderer:
Principle Power med WindFloat-teknologi, som er semi-nedsenkbar plattform som allerede er i kommersiell drift, blant annet i prosjekter som WindFloat Atlantic utenfor kysten av Portugal. Her har Aker allerede aktivt eierskap.
Stiesdal Offshore Technologies: Utvikler Tetra-konseptet, en modulær flytende fundamentløsning designet for masseproduksjon og kostnadseffektivitet.
Technip Energies: Tilbyr INO15, en flytende fundamentdesign som har blitt anerkjent for sin tilnærming til masseproduksjon og distribusjon.
Esteyco: Utvikler WHEEL-konseptet, et annet flytende fundamentdesign som fokuserer på effektiv produksjon og installasjon.
Tips: Les mer om havvind på vårt søkeord på emnet.
KLIKK for alle artikler i Offshore og havvind.