23948sdkhjf

Tidenes største stans for Aibel på Oseberg

I helga går startskuddet for revisjonsstansen på Oseberg. Det markerer også starten på en hektisk tid med mange stanser for Aibel.
‒ Nå er det fullt kjør både dag og natt i nesten tre uker, sier stanskoordinator for Oseberg, Arild Tveit.
Aibel er involvert i Oseberg gjennom en rammeavtale med Statoil for vedlikehold og modifikasjoner og har fast mannskap i rotasjon offshore. Under stansen er det derimot mye høyere aktivitet. Rundt 300 medarbeidere er til en hver tid i aksjon for Aibel ute på feltet.

Skifter Sture-ventilen
Installasjonene tømmes for olje og gass. Arbeid som ikke kan utføres mens feltene er i produksjon er nå tillat. Totalt er det planlagt over 40.000 arbeidstimer fordelt på Oseberg feltsenter og Oseberg Sør, C og Øst.

Flest timer skal gjennomføres på Oseberg feltsenter. Blant annet skal Aibel skifte ventilen mot Sture. Det er en viktig operasjon. Den nye ventilen må være installert og operativ innen produksjonen starter igjen.

‒ Hvis ikke kommer det ikke noe olje fra Oseberg til Sture, forklarer stanskoordinatoren.

‒ Aibel skal også skifte ventilen mot Veslefrikk. Fakkelsystemet skal oppgraderes med over 50 nye fakkelrør. Fakkelsystemet er sikkerhetssystemet på plattformen. Vi har skiftet deler av systemet gjennom tre stanser nå. Denne gang er arbeidet betydelig, sier han.

Prefabrikasjonen startet ved verftet i Haugesund i desember 2013. De siste månedene har rør og strukturdeler blitt tatt om bord på Oseberg-feltet (foto: Øyvind Sætre/Aibel).

Enorm logistikk
Allerede i august 2013 gikk Aibel i gang med å forberede revisjonsstansen. Nærmere 300 ingeniører har vært involvert i arbeidet med å planlegge å finne nye løsninger for nødvendige oppgraderinger.

‒ Ingeniørene leverte fra seg arbeidspakker i januar. Siden det har det vært detaljplanlegging av arbeidet som skal gjøres der ute, forklarer Tveit.

Prefabrikasjon av rør og struktur startet i slutten av 2013. Offshore har arbeidet med å forberede stansen vart i flere måneder. Alle deler og verktøy må være på plass.

Lang erfaring
Aibel har vært på Oseberg sammenhengende i 20 år gjennom forskjellige rammeavtaler. Revisjonsstansen i 2014 blir den tiende for selskapet på feltet.

‒ Vi har mange erfarne medarbeidere i aksjon. Prosjektene er nøye planlagt og vi har vurdert risiko. HMS er det første vi tenker på når vi står opp og det siste vi tenker på før vi legger oss. Vi er selvfølgelig alltid bekymret for utforutsette hendelser og forsinkelser, men er så godt forberedt som vi kan være, sier stanskoordinatoren.

I løpet av de neste månedene blir det også store revisjonsstanser på Hammerfest LNG, Statfjord og Gullfaks for Aibel.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094