Optimisme etter tilleggsundersøkelser for Engebøprosjektet
- Slik vi ser det, viser undersøkelsene at det planlagte sjødeponiet er en miljømessig trygg løsning,uttaler Nordic Minings administrerende direktør Ivar S. Fossum
Administrerende direktør Ivar S. Fossum sier i en kommentar:
-Vi er godt fornøyd med at de omfattende tilleggsundersøkelsene nå er avsluttet og rapportert. Gjennom konsekvensutredningen og tilleggsrapporteringen har vi lagt frem et solid beslutningsgrunnlag for reguleringsplanen og utslippstillatelsen for prosjektet. Slik vi ser det, viser undersøkelsene at det planlagte sjødeponiet er en miljømessig trygg løsning. Engebøprosjektet vil styrke Norges posisjon i titanindustrien og utløse betydelige og positive ringvirkninger lokalt, regionalt og på nasjonalt nivå. Perspektivene for titanindustrien og forekomstens gunstige lokalisering gir sterk motivasjon for videre arbeid med sikte på industriell rutilproduksjon på Engebø.
Håper rapporter vil føre til effektiv saksbehandling
- Nordic Mining forventer at myndighetene vil ha en koordinert og effektiv beslutningsprosess knyttet til reguleringsplan og utslippstillatelse for prosjektet. Reguleringsplanen skal godkjennes av KMD, og utslippstillatelsen skal godkjennes av KLD, melder Nordic MIning, som skriver følgende om de nye undersøkelser:
De gjennomførte tilleggsundersøkelsene har bekreftet at strømforholdene i Førdefjorden er moderate og i tråd med undersøkelser som ble gjort i konsekvensutredningen for prosjektet.
Modellering av strømforholdene i fjorden og simulering av partikkelspredning underbygger at overskuddsmineralene vil deponere som planlagt innenfor det omsøkte deponiområdet.
De biologiske tilleggsundersøkelsene har ikke avdekket sjeldne eller truede arter innenfor deponiområdet. Det ble heller ikke påvist viktige gyteområder for fisk. Et mulig gyteområde for lange ble indikert, men dette er en vanlig dypvannsfisk i norske fjorder, og det er forventet at arten fortsatt kan gyte i Førdefjorden ved fremtidig deponering.
Basert på partikkelsimulering og biologiske undersøkelser er det gjort effektvurderinger for marint liv i deponiområdet. Vurderingen viser at effektene hovedsakelig vil være knyttet til bunndyrsamfunn i deponiområdet.