Er alle gode ting tre for Yme?
Repsol Norge har levert sin plan for gjenoppbyggingen av Yme-feltet. Det blir det tredje forsøket.
Ble tre ganger så dyr
Det har vært produksjon på feltet to ganger tidligere: først fra 1996 til 2001 da det ble stengt på grunn av sviktende lønnsomhet. Så åpnet feltet igjen i 2007, men med en skandalebefengt plattform med sprekker i bærekonstruksjonen. Plattformen ble til slutt skrotet i 2016.
Forventede investeringer for Yme-prosjektet var den gang 4,8 milliarder kroner, men kostnadene økte til over 14 milliarder.
Brønner gjenbrukes
Under den planlagte gjenoppbyggingen av Yme-feltet skal totalt ni brønner gjenbrukes. Dessuten er det planlagt seks nye brønner.
Repsol har ingen planer om å bygge ny plattform. Selskapet vil bruke en kombinert bore- og produksjonsrigg, skriver nettstedet Sysla. Repsol har allerede inngått en femårig leiekontrakt på riggen Mærsk Inspirer. I avtalen med Mærsk Drilling ligger en opsjon på fem år.
Hovedsakelig norske leverandører
Det forventes at norske leverandører vil stå for 70 prosent av leveransene, opplyser selskapet. Den samlede sysselsettingen i utbyggingsfasen er anslått til rett under 12.000 årsverk, mens det vil antakelig bli rundt 1.000 årsverk når Yme er i drift, mener Repsol.
I produksjon fra 2020
De utvinnbare oljereservene fra Yme-feltet er stipulert til rundt 65 millioner fat totalt ved en produksjon over ti år. Første olje fra Yme er planlagt for første halvdel av 2020.
Oljefeltet Yme ligger i den sørøstre delen av Nordsjøen, 110 kilometer sørvest for Egersund. Rettighetshavere i feltet er Repsol med 55 prosent, Lotos Exploration and Production Norge (20 prosent), OKEA (15 prosent) og KUFPEC Norway (10 prosent).